Tjaša Zajc

 |  Mladina 41  |  Politika

Ženske imamo radi

... samo ne v politiki

Ženska posadka v parlamentu iz leta 2004

Ženska posadka v parlamentu iz leta 2004
© Denis Sarkić

Med 90 poslanci državnega zbora je zdaj le 13 žensk. Politika je povsod po svetu pretežno v moški domeni in morda bi bilo za izhod iz krize treba razmišljati o večjih spremembah. Na Islandiji, Norveškem in Finskem, torej v državah severne Evrope, ki jih radi jemljemo za zgled, imajo denimo že zadnjih 40 let v politiki velik odstotek žensk. V parlamentu jih je 40 odstotkov, na ravni lokalnih uprav pa 38 odstotkov. Po mnenju Liss Schanke, norveške strokovnjakinje za politične znanosti, bi moral biti odstotek še večji, saj so ženske nosilke pomembnega intelektualnega potenciala, ki ga je smiselno ali pa kar nujno uporabiti, je Schankejeva povedala na torkovem posvetu Vpliv volilnih okrajev na izvoljivost žensk, ki ga je pripravil Ženski lobi Slovenije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.