Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

14. 10. 2011  |  Mladina 41  |  Politika  |  Intervju

“Zamerljivost in maščevalnost sta zunaj mojega miselnega kroga. Z moje strani tega ne bo in upam, da tudi ne z druge strani.”

Gregor Virant: »Distanciral sem se od SDS«

Gregor Virant, nova ponudba na volilnem meniju

Večkrat ste dejali, da je politika Janeza Janše cinična, pa tudi radikalna. Je bila torej vaša odcepitev od SDS pogumno dejanje?

S to odločitvijo sem se gotovo distanciral od stranke SDS. Nikoli tudi nisem bil član te stranke. Je pa res, da sem z njo sodeloval pri programskih zadevah, tudi kot minister za javno upravo. O možnosti, da bi šli na volitve s svojo ponudbo, smo v skupini tako imenovanih resetatorjev razmišljali že kar nekaj časa, vendar nam ni nikoli uspelo sprejeti dokončne odločitve. Ko je ta čas napočil, ko smo izvedeli, da so predčasne volitve pred vrati, smo o tem ponovno razmislili. Odločitev ni bila lahka, vsi imamo družine in službe, vemo, da nam osebno izlet v politiko prinaša več škode kot koristi. Smo pa ocenili, da je to za Slovenijo potrebno.

Pravite, da ste se distancirali od SDS. Zakaj?

S tem hočem reči, da dajemo na politično prizorišče drugo, dodatno, novo ponudbo. To ne pomeni, da sam do Janeza Janše ali SDS gojim kakšno posebno zamero. Tudi te težke besede, ki so iz SDS v zadnjih dnevih padale name, ne pomenijo, da z njimi v prihodnosti ne bi mogel sodelovati. Tako kot s komerkoli drugim.

Pričakujete maščevanje? Zamera je očitno velika.

Zamerljivost in maščevalnost sta zunaj mojega miselnega kroga. Z moje strani tega ne bo in upam, da tudi ne z druge strani.

Janković je dejal, da se je pri svoji odločitvi posvetoval z družino. Del vaše družine je tudi vidni član SDS Miha Brejc. Ste se tudi vi posvetovali s svojo družino in vas ta pri tem podpira?

Posvetoval sem se z družino, seveda, a pri tem mislim na svojo ženo in na oba sinova. Ta posvet ni bil prav nič povezan z odnosom do SDS, ampak z vprašanjem, kaj to pomeni za naše osebno in družinsko življenje. Na koncu je žena videla, da imam močno voljo, da grem v to zgodbo, in se je strinjala ter me pri tem podpira.

Napovedali ste, da boste pridobili tretjino volivcev SDS. Na podlagi kakšne ocene?

Ne, tega sam nisem izjavil. Sam menim, da bomo še najbolj nagovorili tiste volivce, ki so v tem trenutku neodločeni. In ki menijo, da v tem trenutku na političnem prizorišču ni nič njim primernega. Pa seveda tudi vse preostale, ki jim bosta všeč naš program in naša lista.

Nedvomno pa boste tudi SDS odvzeli tiste, ki so že sedaj nezadovoljni z vodstvom.

S tem se ne ukvarjamo. Naša primerjalna prednost je, da ne pristajamo na ideološke delitve na levico in desnico. Mislimo, da je to preseženo, mislimo, da je odločilno vprašanje, kako kakovostno upravljati to državo.

V SDS vam očitajo, da imate njihove volilne projekcije, volilno strategijo, strategijo za čas po volitvah, njihov še neobjavljeni program. Kakšni so ti dokumenti, da v SDS javnost opozarjajo pred njihovo morebitno zlorabo?

Zelo težko komentiram to izjavo.

Ampak če ste sodelovali pri nastajanju teh dokumentov, kako pa se vaš program razlikuje od programa SDS?

Sam sem sodeloval pri pripravi programa za javno upravo in za širši javni sektor. Popolnoma jasno je, da enako in na isti način o teh vprašanjih razmišljam zdaj, ko gremo naprej s svojo ponudbo. Če SDS tega dela programa ne bo spremenila, to pomeni, da si bosta programa zelo podobna. In to je dobro. Dobro je, če bodo politične stranke imele dobre programe, ker bo potem tudi sodelovanje lažje. Na področju javne uprave pa je naš poudarek na zmanjševanju obsega sredstev za plače in na debirokratizaciji.

Večkrat ste poudarili, da Slovenija potrebuje menedžerja za voditelja. Ali to pomeni, da bi bil Janković boljši predsednik vlade od Janeza Janše ali Boruta Pahorja?

V skupini smo se dogovorili, da drugih kandidatov ali imen in drugih programov ne komentiramo, ampak želimo javnosti predstaviti svoje poglede.

V vsaki volilni enoti morate za vložitev liste zbrati 1000 podpisov. Boste zmogli? Jih boste zbirali sami ali vam bo kdo pomagal, recimo kakšna območna organizacija SDS?

Območne organizacije SDS nam glede na odzive, ki ste jim bili priča v zadnjih dneh, zanesljivo ne bodo pomagale. Poskušali si bomo organizirati lastno logistiko. Vem, da to ne bo preprosto, čutimo pa v teh dneh veliko podporo ljudi in mislim, da je to naš glavni adut. Mi torej vemo, da nas ljudje podpirajo.

Koliko pa vas je? Se vam je še kdo pridružil?

V jedru skupine smo štirje. Rado Pezdir, Janez Šušteršič, Marko Pavliha in jaz. To je tudi vodstvena ekipa liste. Dogovorili smo se, da vsak od nas prispeva v tistem segmentu, kjer se vidi. Midva s Šušteršičem bova zato kandidirala, Marko Pavliha za državni zbor ne bo kandidiral, je pa pripravljen prevzeti izvršilne funkcije v vladi, Rado Pezdir pa je po naravi civilnodružbenik in bo tak tudi ostal ter nas podpira kot zunanji predstavnik.

In bo potem prevzel vodenje Zbora za republiko?

Ne vem, Rado Pezdir je sedaj naš veliki podpornik, gotovo pa bo po volitvah tudi naš velik kritik.

Se vi sami vidite v parlamentu ali na izvršni veji oblasti?

Absolutno se vidim v izvršni veji oblasti.

Zakaj se niste za samostojno pot odločili že prej?

Pomisleki so bili vedno povsem osebne narave. Pot v politiko za vsakega od nas pomeni veliko žrtev, ker se odpovedujemo karieram v svetovalnem in profesorskem poslu, zato je bila ta odločitev težka. A ko je napočil trenutek odločitve, sta prevladali volja in želja, da pomagamo državi.

Toda kot je mogoče razbrati iz sporočila za javnost iz SDS, vam je Janez Janša, ko je za vaše namene izvedel že pred meseci, tako rekoč prepovedal ustanovitev stranke.

Lahko rečem samo, da SDS nad našo odločitvijo očitno ni navdušena.

Dejali ste že, da poznate anonimko Nevidna moč, ki se je razširila po elektronski pošti in v kateri je med naštevanjem domnevnih slovenskih homoseksualcev poudarjeno tudi vaše ime. Je po vašem mnenju ta anonimka prišla načrtno?

Takšne nizkotne in bolne akcije so popolnoma zunaj mojega miselnega kroga in tudi izjemno težko presodim, zakaj in od kod bi to lahko prišlo. Preprosto ne razumem ljudi, ki delujejo na takšen način.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.