Profil / Enostavni čokoladni sufle

Po receptu in nasvetih Matevža Kmeta

MLADINA, št. 41, 14. 10. 2011

Tortica s čokoladno sredico sploh ni pravi sufle, pravi Kmet. Sladica je priročna, ker jo lahko pripravimo vnaprej, nato pa sveže postrežemo gostom z manj kot 10 minut dela, dodaja. In še njegovi dodatni nasveti: »Smiselno je, da sufle prvič naredimo zase in testiramo, kakšen čas bo pravi za domačo pečico. Napolnimo več modelčkov, nato pa spečemo vsakega posebej: prvega vzamemo ven po šestih minutah, nato pa vsakega naslednjega pečemo 30 sekund dlje. Prvi se bo zanesljivo sesedel, zadnji pa bi moral biti že prepečen, brez tekoče sredice. Med vsemi izberemo tistega, ki se nam zdi najboljši, in ta čas uporabimo naslednjič.«

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


MLADINA, št. 41, 14. 10. 2011

Tortica s čokoladno sredico sploh ni pravi sufle, pravi Kmet. Sladica je priročna, ker jo lahko pripravimo vnaprej, nato pa sveže postrežemo gostom z manj kot 10 minut dela, dodaja. In še njegovi dodatni nasveti: »Smiselno je, da sufle prvič naredimo zase in testiramo, kakšen čas bo pravi za domačo pečico. Napolnimo več modelčkov, nato pa spečemo vsakega posebej: prvega vzamemo ven po šestih minutah, nato pa vsakega naslednjega pečemo 30 sekund dlje. Prvi se bo zanesljivo sesedel, zadnji pa bi moral biti že prepečen, brez tekoče sredice. Med vsemi izberemo tistega, ki se nam zdi najboljši, in ta čas uporabimo naslednjič.«

Recept

Pripravimo maso za tortice:
300 gčokolade (70 %)
1 žlicagrenkega kakava
75 gmasla
5jajc
70 gsladkorja
40 gškroba

Čokolado, kakav in maslo stopimo nad soparo. Pustimo, da se zmes malce ohladi.
Jajca in sladkor penasto umešamo. Vmešamo presejan škrob. Dodamo stopljeno čokolado in premešamo. Maso lahko pustimo v hladilniku (najbolje v modelčkih) do dva dni.
Pečico segrejemo na 180 °C. Silikonske modelčke (s prostornino 80 ml) izdatno namažemo z maslom. Nalijemo maso do pet milimetrov pod robom modelčkov.
Pečemo osem minut (odvisno od modelčkov in pečice; notranjost tortic mora biti še tekoča).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Prvi teden

Zmaga sindikatov

Božičnica bo, a to je bila ena od redkih sindikalnih zmag v zadnjih desetletjih

Intervju

»Danes ne gre samo za to, da je resnica nepomembna. Cilj je resnico uničiti.«

Éric Fassin, sociolog

Naslovna tema

Dovolj nasilja

Če bosta policija in pravosodje še naprej delovala neobčutljivo in nasilja ne bosta obravnavala prednostno, bosta nasilnežem pošiljala enako sporočilo kot doslej. Da se nasilje izplača.