Tjaša Zajc  |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 41  |  Družba  |  Profil

Eksplozija okusov

Matevž Kmet, kemik z doktoratom iz farmacije in nagrajenec za najboljšo knjigo slaščic na svetu

Ko se zmrači in se glavne dnevne aktivnosti končajo, dom počasi napolni tišina. Telefoni ne zvonijo, televizija je ugasnjena. Napoči čas tišine. In čeprav v poznih večernih urah načeloma romanje v kuhinjo, do hladilnika, ni priporočljivo, Matevž Kmet počne prav to. Iz hladilnika vzame maslo, topi čokolado, natančno meri temperaturo segrevanih beljakov in sladkorja ter eksperimentira z različnimi kombinacijami živil. Po izobrazbi je kemik, delo v laboratoriju je sicer že opustil, še vedno pa podobne ročne tehnike, kot jih je spoznal prav tam, uporablja pri pripravi slaščic in drugih jedi. Vse to morda ne zveni nič posebnega, saj marsikdo ljubiteljsko kuha. Ne zgodi pa se pogosto, da te za to Edouard Cointreau, ustanovitelj in predsednik svetovne organizacije za vsakoletno izbiro najboljših in najlepših kuharskih knjig (Gourmand World Cookbook Awards), opisuje z besedami: »mojstrski kuhar, avtor in urednik. Umetnik, a hkrati preprost in prijeten človek, ki ceni ekipo, s katero dela«. Matevž Kmet je zaposlen v farmacevtski družbi Pliva. Ob tem je pomagal pri zasnovi vrst kruha za ljubljanske prodajalne Kruharna. Je avtor receptov v knjigah Cubo slaščice in nekaterih v knjigi Cubo doma (ki predstavljata del ponudbe ljubljanske restavracije Cubo). Prva je leta 2007 na tekmovanju kuharskih knjig Gourmand World Cookbook Awards dobila nagrado za najboljšo knjigo slaščic na svetu, druga pa je bila dve leti kasneje na istem tekmovanju nagrajena kot najboljši izdelek, zasedla drugo mesto v kategoriji najboljša kuharjeva knjiga in bila ena od devetih v ožjem izboru za najboljšo knjigo v vseh kategorijah.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.