Peter Petrovčič

28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Politika

Kratke novice

Politični veto

© Arhiv Mladine

Državni svet je izglasoval veto na pet zakonov, ki so jih poslanci sprejeli v času, ki jim ga je za dokončanje začetega dela namenil predsednik republike. In sicer na novelo kazenskega zakonika, novelo zakona o kazenskem postopku, zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije in na novelo zakona o gospodarskih družbah. Državnih svetnikov ni zmotila niti strokovna upravičenost nekaterih nujnih novosti in sprememb. Kljub temu da je državni zbor razpuščen, naj bi o omenjenih zakonih ponovno odločal na izredni seji še v tej sestavi, za sprejetje bo potrebnih 46 glasov.

Okrepitve?

© Borut Krajnc

Prišel je čas predstavitev novih obrazov na kandidatnih listah, ki jih stranke zadnje tedne prepričujejo, da bi vstopili v politiko. Na listi SDS naj bi tako v državni zbor kandidiral kar Janšev odvetnik v zadevi Patria Franci Matoz. Ta informacije ni želel komentirati. Če bo na koncu pristal na listi SDS in bo izvoljen, se bo pridružil Janši v državnem zboru in ga hkrati zapustil v sodni dvorani. Iz LDS, ki ji trenutno ne kaže najbolje v boju za vstop v državni zbor, pa so sporočili, da bo njihov kandidat v Murski Soboti Aleksander Jevšek, nekdanji direktor uprave kriminalistične policije.

Ovadba za čisti zrak

© Borut Krajnc

Okoljevarstvena organizacija Eko krog, ki že več kot pol desetletja bije boj za čisti zrak v Zasavju, je vložila več kazenskih ovadb zoper zaposlene v Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor. Ovadili so jih zaradi nevestnega dela v službi in prirejanja podatkov o izmerjenih izpustih v cementarni Lafarge Cement. Ovadbi so priložili dokaze, napovedali pa so tudi, da bodo od pristojnega ministrstva zahtevali, da se ZZV Maribor odvzame akreditacija za merjenje izpustov. Eko krogu je sicer po letih bitk na vseh upravnih in sodnih ravneh pred časom uspelo preprečiti, da bi Lafarge Cement sežigal odpadke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.