28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Svet

Več nadzora in manj WikiLeaksa

WikiLeaks

Največje razkritje tega tedna je, da nemška policija zadnji dve leti uporablja posebno opremo, s katero lahko nemoteno pregleduje zasebne računalnike, nadzoruje varnostne kamere in snema internetne pogovore, recimo na Skypu in podobne.

Glede na WikiLeaksova razkritja naj bi podobno opremo imele tudi Avstrija, Nizozemska in Švica. Na drugem koncu sveta, v Avstraliji, so se mediji uprli predlogu zvezne vlade, da uzakoni posebna pravila, ki bi preprečevala medijem objavljanje informacij, ki bi lahko ogrozile notranjo in zunanjo varnost. WikiLeaks, ki je sprožil take razprave po vsem svetu, pa je v ponedeljek prenehal objavljati depeše, in sicer zaradi zbiranja denarja »za preživetje v prihodnosti«. Gre za posledico odločitve podjetij Bank of America, Visa, Mastercard, PayPal in Western Union, da blokirajo prenos sredstev na WikiLeaksove račune.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.