Darja Kocbek

28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Ekonomija

Težave Darsa pri odplačevanju dolga

Priznavajo, da so se začeli šele zdaj osredotočati na to, kako bodo odplačevali tri milijarde evrov dolga

Ko so predvsem najemali kredite

Ko so predvsem najemali kredite
© Borut Peterlin

Avtocestna družba Dars potrebuje svetovalca za prestrukturiranje dolga. Ob tem se postavlja vprašanje, ali je to posredno potrditev, da prihaja čas, ko ji bo začelo zmanjkovati denarja za odplačilo dolga tri milijarde evrov, zato davkoplačevalcem grozi, da bodo upniki začeli hoditi svoj denar terjat k ministru za finance. Darsovi krediti so namreč zavarovani z državnim poroštvom, kar pomeni, da za njihovo odplačilo jamči slovenski davkoplačevalec.

Marjan Koler iz Darsove službe za komuniciranje pojasnjuje, da iščejo svetovalca, ki bo na podlagi pridobljenih podatkov s strani družbe analiziral njeno finančno vzdržnost in predlagal strategijo prihodnjega zadolževanja in/ali prestrukturiranja obstoječega dolga. »Zavedati se moramo, da je bil poudarek v prejšnjem obdobju, skladno z nacionalnim programom gradnje avtocest in v skladu z usmeritvami vlade, predvsem v čim hitrejši dograditvi avtocestnega omrežja. Zdaj pa je treba fokus delovanja družbe preusmeriti predvsem v ustrezno odplačilo najetega dolga, skozi to prizmo pa tudi optimirati portfelj ter uskladiti prihodnje denarne tokove,« nam je razložil Koler. Po njegovih besedah bo Dars po trenutno sklenjenih kreditnih pogodbah kredite odplačeval do leta 2037, a na računskem sodišču imajo drugačne podatke. Tam so izračunali, da bo Dars svoje dolgove odplačeval do leta 2050.

Dars se na podlagi zakona o soglasju in poroštvu lahko še na novo zadolži za 297,18 milijona evrov in ta kvota je še v celoti prosta.

»Prepričani smo, da je upravljanje dolga družbe Dars eno od pomembnejših področij v družbi, ki bi lahko prispevalo k znatnim prihrankom družbe, kar je ena od stalnih nalog uprave. Dars ima skupaj približno tri milijarde evrov dolgoročnih finančnih obveznosti, od tega je okoli 60 odstotkov dolgov z variabilno obrestno mero in 40 odstotkov s fiksno obrestno mero. Prestrukturiranje dolga in obvladovanje tveganj je še posebej pomembno v zdajšnjih nestabilnih razmerah na mednarodnih finančnih trgih. Tako lahko ob večjem zviševanju obrestnih mer v prihodnje nastanejo večji negativni učinki na odplačevanje dolgoročnega dolga družbe,« nam je glede prestrukturiranja dolga Darsa stališče Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) razložila Mojca Mele, ki je tam pristojna za odnose z javnostmi.

Po Kolerjevih besedah namerava Dars letos odplačati nekaj več kot 66 milijonov evrov glavnice kreditov in približno 95 milijonov evrov obresti. Za leto 2012 je predvideno odplačilo približno 103 milijone evrov glavnic in 107 milijonov evrov obresti. Končna vrednost obresti je seveda pomembno odvisna tudi od gibanja globalnih obrestnih mer, predvsem variabilne obrestne mere. Vir za odplačilo kreditov je cestnina, je še pojasnil. Glavni Darsov upnik je sicer Evropska investicijska banka (EIB).

Koler sicer zagotavlja, da se Dars v letošnjem letu ne bo na novo zadolžil. O višini potrebnega zadolževanja v letu 2012 pa v tem trenutku še ni natančnih podatkov, »saj je poslovni načrt družbe za leto 2012 še v pripravi«, je pojasnil. Sicer se Dars na podlagi zakona o soglasju in poroštvu lahko še na novo zadolži za 297,18 milijona evrov. Ta kvota za zadolževanje je še v celoti prosta, vendar jo je dovoljeno uporabiti samo za gradnjo odsekov, predvidenih po tem zakonu, so nam razložili na Darsu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.