Peter Petrovčič

28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Politika

Izgubljeno s transportom?

Se je del spisa v zadevi Patria izgubil ali je bil odtujen?

Poleg postopka zoper nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana (na višjem sodišču) ter postopka zoper peterico z nekdanjim premierom Janezom Janšo na čelu (glavna obravnava) v zadevi Patria teče tudi postopek zoper slikarja Jureta Cekuto in uslužbenca obrambnega ministrstva Petra Zupana. V slednjem prav zdaj poteka sodna preiskava, a ne brez težav. Pred dnevi je iz spisa izginilo za dva fascikla dokumentov.

»Dne 5. 10. 2011 smo ugotovili, da se je v konkretnem kazenskem spisu založil del prilog iz spisa,« so potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Gre za listine, priložene kazenski ovadbi. Zagotavljajo, da je preiskovalna sodnica po pravilih sodnega reda »po uradni dolžnosti, ker je zadeva še v teku, obnovila založeni del prilog. O svojih ugotovitvah je preiskovalna sodnica dne 12. 10. 2011 obvestila stranke.« Postopek naj bi zatorej naprej tekel nemoteno.

Spis naj bi zadnji pregledoval osumljeni Zupan.

A po naših podatkih se del spisa v tej zadevi ni »založil«, pač pa je bil odtujen, toda na sodišču to zanikajo: »Sodišče v postopku raziskave dogodka ni ugotovilo, da bi šlo za odtujitev manjkajočih listin, in zato v nadaljnje postopanje ni vključilo policije.« Kljub temu so osebam, ki so imele dostop do spisa, v podpis ponudili izjavo, da so se »zaradi ugotavljanja redosleda izjasnile o tem, kdaj in od koga so spis prejele, kdaj so ga oddale, kateri del spisa jim je bil dostopen ter kdaj so ugotovile, da listinske priloge k ovadbi ni.« Gre za osebe, pooblaščene za delo s spisom, torej sodnika, strokovnega sodelavca in administracijo sodišča. Izjav pa očitno niso podpisovali osumljenci in njihovi zastopniki. Po podatkih sodišča je spis zadnji pregledoval osumljeni Peter Zupan. Pred tem naj bi bil vanj vpogledal že tudi Dušan Korošec, odvetnik Jureta Cekute. Na sodišču še zanikajo, da bi odgovornost iskali pri strokovnih sodelavcih. Da del spisa manjka, naj bi bila sicer ugotovila prav višja strokovna sodelavka pri pripravi na razpis zadeve, ki ji je bil spis dodeljen v delo.

Na ljubljanskem sodišču dodajajo, da ne gre za osamljen primer, zato sodni red tudi predvideva obnovitev spisa, če se spis ali njegov del poškoduje, uniči, založi ali izgubi. Je pa vodstvo sodišča, čeprav se je to v preteklosti že dogajalo, po tokratni drami z dokumenti začelo pripravo »organizacijskih ukrepov«, da se v prihodnje ne bi več. V zagovor dodajajo, da ljubljansko sodišče posluje »na sedmih različnih lokacijah, ki zahtevajo dnevno migracijo spisov. Spisi se prenašajo v vozičkih po centru mesta od glavne stavbe na Tavčarjevi 9 na posamezno lokacijo. Včasih tudi večkrat dnevno.« Prostorske razmere naj bi bile, poleg človeškega dejavnika, tudi najpogostejši vzrok za takšne dogodke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.