28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Revolver

Revolver

Najboljše oblikovanje - V Narodni galeriji v Ljubljani si lahko v okviru 5. Bienala vidnih sporočil Slovenije še vse do 27. novembra ogledate izstopajoča dela, ki so jih slovenski oblikovalci ustvarili v zadnjih dveh letih. Kot veleva tradicija, so na bienalu podelili tudi Brumnove nagrade, naša najvišja strokovna odličja za oblikovanje. Mednarodna žirija je veliko Brumnovo nagrado tokrat podelila študentskemu časopisu Tribuna avtorja Aljaža Vindiša. Tribuna je slavila tudi v kategoriji najboljše oblikovanih revij in časopisov, nagrajena pa je bila tudi Vindiševa črkovna vrsta Tribunal. Med nagrajenci so še prejšnji dobitniki velike nagrade, skupina ZEK (oglasi), ter Žiga Aljaž (logotip), Jagoda Jejčič (dopisne tiskovine), Primož Pislak (celostna podoba), Luka Mancini in Katarina Mrvar (plakat), Primož Pislak (knjižni ovitek), Radovan Jenko, Jure Kožuh in Tanja Semion (katalogi in monografije) ter Ivian Kan Mujezinović, ki je dobil nagrado za najboljše oblikovano knjigo (gre za delo Mnemosino – Čas ljubljanskega grafičnega bienala), sicer pa je tudi soavtor Mladinine podobe.

Noč grozljivk - 31. oktobra, ko ponekod po svetu praznujejo noč čarovnic, bo v ljubljanskem Kinodvoru potekala že četrta Noč grozljivk, na katerem bodo prvič predstavili šest delikates krvavega žanra, in sicer Ne boj se teme Troyja Nixeyja, Julijine oči Guillema Moralesa, Videl sem hudiča Jee-Woona Kima, Gobice Paddyja Breathnacha, Reciklažo Dannyja in Oxida Panga ter Odreši me zla Wesa Cravena. Kurator programa je Marcel Štefančič jr.

Z brki proti raku - Lani je v Slovenijo prvič pljusknilo globalno gibanje z dobrodelno noto Movember, v okviru katerega si moški ves november puščajo brke in se s tem borijo proti diskriminaciji tega podnosnega okrasja, hkrati pa zbirajo prostovoljne prispevke za boj proti moškim boleznim. Slovenija bo tudi letos del tega globalnega gibanja: uradni štart z začetkom puščanja brkov bo ta petek, 28. oktobra, v ljubljanskem lokalu Pri zelenem zajcu, zaključna zabava, kjer bo mogoče videti brkati narastek, pa 2. decembra v Cvetličarni.

Francoska čast - 19. oktobra je francoska veleposlanica v Sloveniji Nicole Michelangeli v imenu francoskega ministrstva za kulturo in komunikacije Nevenki Koprivšek, direktorici zavoda Bunker Ljubljana, podelila častni naziv vitezinja reda umetnosti in leposlovja. V viteza sta bila povišana tudi slovenski filozof dr. Edvard Kovač ter pesnik in prevajalec Boris A. Novak.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.