Saša Eržen

28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Hudo

Šelestenje po življenju

Razgradljiva žara s semeni

© Saša Eržen

Bodite ekološki tudi po smrti, dajte se upepeliti, zasadite in pognojite drevo! Vse to omogoča razgradljiva žara Bios. Na začetku tega tisočletja si jo je zamislil španski oblikovalec Gerard Moline - najprej je ekološko žaro ustvaril za preminule domače ljubljenčke in preostale živali, leta 2005 pa je v sodelovanju s kolegom Martinom Ruizom de Azuo nastala današnja različica.

Žara Bios je narejena iz vlaken iz lupine kokosovega oreha, stisnjene šote in celuloze, vsebuje pa tudi nekaj semen dreves. Žara, v kateri je pokojnikov pepel, zakopana v zemljo počasi razpada, medtem ko iz semen vzklije in raste rastlina ter pri tem črpa hranila tudi iz pokojnikovega pepela, ki je bajdvej odlično gnojilo. Seveda lahko izbirate, pod katerim drevesom želite leči k zadnjemu počitku oziroma se z njim zliti v eno; v žaro je pravzaprav možno vtakniti seme katerekoli rastline, a bolj priporočajo tiste, ki imajo rade bazična tla. Življenje po življenju torej obstaja, tudi če ne verjamete v reinkarnacijo - najprej greste v drevo, iz lesa pa je potem spet možno narediti vse živo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.