Damjana Kolar

4. 11. 2011  |  Mladina 44  |  Kultura  |  1. zapoved

Kdo je naslednji?

Slovenska premiera novega performansa Janeza Janše

© Arhiv Maske

Po odmevni premieri, ki je bila 14. oktobra v Kulturnem centru Inkonst v Malmu na Švedskem, se bo 6. novembra ob 20.00 v ljubljanskem Cankarjevem domu zgodila še slovenska premiera performansa Kdo je naslednji?, ki ga je zasnoval performer Janez Janša. Njegovo novo delo, ki odpira vprašanja o odgovornosti posameznika v sodobni družbi v povezavi z dokumentarnim in fikcijskim pristopom, je sestavljeno iz filma, glasbe in koreografije ter ustvarja polje, v katerem se veliko igralcev in tudi gledalci pogajajo o dejanju. Za koncept in režijo je poskrbel Janša, za dramaturgijo Simona Semenič, kot ustvarjalci in izvajalci pa sodelujejo Adriano Wilfert Jensen, Boštjan Narat, Jelena Rusjan, Irena Tomažin, Vito Weis, Grega Zorc in Nataša Živković. Performans je nastal v produkciji Maske Ljubljana in koprodukciji s Tanzquartierjem z Dunaja in Inkonstom iz Malma.

Več o performansu nam je povedala izvršna producentka Tina Dobnik: “Performans Kdo je naslednji? Janeza Janše odpira vprašanja o odgovornosti posameznika v sodobni družbi recesije, šoka, prekernosti, negotovosti in brezbrižnosti. Kaj je dejanje, ki lahko prinese spremembo? Kdo bo prevzel odgovornost in kaj naredil? Šel do konca? Je nasilje edina rešitev? Kdo je naslednji? razgrinja ta vprašanja v povezavi z dokumentarnim in fikcijskim pristopom. Ni dvoma, da je nekaj treba narediti, nujno. Vprašanje pa je, kaj je treba narediti in kdo bo to naredil. Lahko naredimo kaj v gledališču? Je gledališče prostor za akcijo? Na Švedskem se je na odru pojavila množica s pajserji v rokah. Me zanima, kako bo v Ljubljani!”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.