Jure Trampuš

 |  Mladina 44  |  Politika

Smo vas za to volili?

Kako in zakaj so voditelji zmagovalne koalicije iz leta 2008 zapravili zaupanje volivcev?

Pred tremi leti je imela vladna koalicija 50 poslancev. Danes se zdi, da LDS in Zares na decembrskih volitvah ne bosta prestopili parlamentarnega  praga, Desus in SD pa bosta v parlamentu med manjšimi strankami. Kaj se je zgodilo?

Pred tremi leti je imela vladna koalicija 50 poslancev. Danes se zdi, da LDS in Zares na decembrskih volitvah ne bosta prestopili parlamentarnega praga, Desus in SD pa bosta v parlamentu med manjšimi strankami. Kaj se je zgodilo?
© Miha Fras

Petindvajsetega oktobra je slovaški predsednik Ivan Gašparovič razrešil premierko Iveto Radič. Slovaška vlada je padla zaradi prepirov glede reševanja evra. Volitve na Slovaškem so razpisane za marec, nekdanja premierka se volitev ne bo udeležila. Po porazu se bo vrnila na univerzo. Tudi v Sloveniji je padla vlada. In tudi v Sloveniji bodo čez mesec dni predčasne volitve. Podobnosti med državama se tu končajo. Slovaška premierka se volitev ne bo udeležila, Pahor se jih bo. Na Slovaškem je padla desnosredinska vlada, v Sloveniji levosredinska. Po volitvah bo slovaško vlado najverjetneje prevzel socialdemokrat Robert Fico, v Sloveniji po volitvah socialdemokrati vlade ne bodo vodili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Janez Černač, Kočevje

    Smo vas za to volili?

    Volivci so si za letošnje predčasne volitve zaželeli novih obrazov. Toda to je še ena želja, ki je v nasprotju s starimi vrednotami, saj so stari Slovani imeli starešine, ki so bili vedno samo najstarejši ljudje. Res pa je, da takrat ni bilo prav starih, ker so že zelo mladi zapuščali ta svet, čeprav so veliko garali in se pretepali na svežem zraku ter pili medico. Več