Marjan Horvat

15. 7. 2011  |  Mladina 28  |  Ekonomija

New Deal za danes?

Španija kljub finančni krizi ogromno vlaga v javno infrastrukturo. Pa Slovenija?

Nov kulturni center Oscar Niemeyer v mestu Aviles v Asturiji

Nov kulturni center Oscar Niemeyer v mestu Aviles v Asturiji

Še avgusta lani je Španija, čeprav jo je krepko stiskala kriza, ali pa njej navkljub, vložila 17 milijard evrov v prometno infrastrukturo. S tem ukrepom je država s petim največjim gospodarstvom v evroobmočju želela dati nov zagon gradbeništvu, ki je bilo pred izbruhom krize v BDP udeleženo z 10 odstotki in je v drugi polovici leta 2008 doživelo zlom. Ob sprejetju svežnja ukrepov je španski premier, socialist Luis Rodriguez Zapatero, dejal: »S temi projekti bomo izboljšali konkurenčnost našega gospodarstva, zmanjšali stroške transporta in bolj povezali trge.« Tudi pred krizo so veliko gradili. Zdelo se je, da celo le zaradi gradnje, in tako so ustvarjali tudi »mesta duhov«, kot je to v dokumentarcu Denar, sveta grobar (Let's make money) poimenoval Ervin Wagenhofer.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.