Damjana Kolar

11. 11. 2011  |  Mladina 45  |  Kultura  |  1. zapoved

Supertrash

Pregledna razstava Saša Sedlačka od 11. novembra do 10. decembra

Veliki izklop

Veliki izklop
© Arhiv Mladine

V Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec bodo 11. novembra ob 19. uri odprli pregledno samostojno razstavo del Saša Sedlačka, ki je znan po obravnavanju aktualnih družbenih fenomenov, s svojimi multimedijskimi in interaktivnimi deli pa aktivistično posega na področje ekologije in opozarja na reciklažo dobrin v najširšem smislu. Na razstavi v produkciji Zavoda Aksioma bodo prvič združeni Sedlačkovi najznačilnejši projekti, ki so nastali v zadnjih desetih letih, denimo Piknik na deponiji, Žicar, Urban, Vesoljske smeti, The Ex, No Lego, Just Do It, AcDcWc, Veliki izklop in drugi. Kurator razstave je Jernej Kožar, ob razstavi pa bo izšel tudi katalog z besedili dr. Petje Grafenauer in dr. Luke Omladiča. Razstava bo marca 2012 na ogled tudi v Galeriji Jakopič v Ljubljani.

Več o razstavi nam je povedala dr. Petja Grafenauer: “Zelo jasno je, kaj zanima umetniška dela Saša Sedlačka. Reciklaža. Uporaba zavrženega. Izboljšanje sveta in opozorilo, da na Zahodu živeči nismo edini, ki tlačimo ta planet. Njegovi projekti nihajo med lokalno in globalno problematiko odpadkov. Umetnika zanimajo aktualne teme, ki sodijo v kategorijo tisočletnega prizadevanja za izboljšanje življenja človeka. Njegove domislice so duhovite, kreativne in predvsem uporabne. Kako to, da v Ribnici še ne proizvajajo Urbana-avtomata za suho robo? Čisto nič čudno ne bo, če bomo čez nekaj let pohajkovali po BTC-ju - takrat bo morda Ljubljana le še njegov okraj - in se globoko zamislili nad ceno stranišča s samopridelovalno razsvetljavo, kot nam je to Sedlaček pokazal v svojih AcDcWc straniščih.”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.