Borut Peterlin

 |  Mladina 45  |  Kultura  |  Portret

Simon Popek: "Pridite na Liff!"

V Ljubljani se je v sredo začel 22. ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, na katerem si lahko še vse do 20. novembra ogledate 114 filmov, razporejenih v dvanajst kategorij. Med njimi sta tudi dva filma slovenskih režiserjev: film Izlet Nejca Gazvode se v kategoriji Perspektive bori za nagrado vodomec, film Listy do M. Mitje Okorna, ki je posnet na Poljskem, pa je umeščen v kategorijo Predpremiere. Kakšno je sporočilo letošnjega festivala, smo povprašali njegovega programskega direktorja.

“Liffe je - vsaj za naše razmere - en tak velik mastodont, ki sem ga nasledil od Jelke Stergel. V praksi je to pomenilo, da mnogi pričakujejo predvsem ohranjanje tradicije odličnega obiska, ki je v letih pred mojim prihodom dosegel vrhunec s 50.000 obiskovalci oziroma 45.000 prodanimi vstopnicami. Izziv je bil torej dvojen, delati atraktiven progam, ki bo imponiral širokemu krogu filmoljubcev, obenem pa zadostiti cinefilskemu egu in promovirati lastne fetiše. Kritikom ljudje po navadi ne zaupajo najbolj, pa se mi zdi, da so bili mnogi v dvomih, češ, a bo tale Popek znal komunicirati s publiko? Največje zadovoljstvo ob Liffu je spoznanje, da se ljudje množično odzivajo tudi na radikalnejše programske ideje, npr. ameriške avantgardiste, katalonske posebneže, japonske bizarnosti. Letos med drugim vrtimo gangsterski film iz Konga (“A tam snemajo filme?”) in finske melodrame iz petdesetih let. Pripeljati zadnjega Almodovarja ali Trierja ni noben kunšt, izziv so mali sladkorčki, letos denimo mladi grški film ali zgodovinski pregled metafilma. Se vidimo v kinu!”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.