|  Politika  |  Ekonomija

Septembra nižje plače kot avgusta

Plače pri pravnih osebah v Sloveniji so se septembra v primerjavi z avgustom znižale. Povprečna bruto plača je znašala 1506,87 evra, kar je nominalno 1,1 odstotka, realno pa 1,7 odstotka manj kot avgusta. Povprečna neto plača je bila z 978,20 evra nominalno za en odstotek, realno pa za 1,6 odstotka nižja kot avgusta.

Po novem letu boljše bo.

Po novem letu boljše bo.

Kot je danes objavil državni statistični urad, je bila povprečna bruto plača septembra nominalno za 1,4 odstotka višja, realno pa 0,7 odstotka nižja kot septembra lani.

Povprečna neto plača je bila v primerjavi s septembrom lani nominalno višja za 1,5 odstotka, realno pa nižja za 0,6 odstotka.

V primerjavi s septembrom lani se je povprečna bruto plača najbolj zvišala v dejavnostih rudarstvo (za 6,6 odstotka), druge raznovrstne poslovne dejavnosti (5,2 odstotka), poslovanje z nepremičninami in predelovalne dejavnosti (po 3,4 odstotka).

Najbolj se je na letni ravni znižala povprečna bruto plača v dejavnosti promet in skladiščenje (1,5 odstotka), kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti (1,4 odstotka) ter strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (0,9 odstotka).

Povprečna bruto plača za september v treh občinah ni dosegla 1000 evrov, in sicer v občinah Osilnica (879,65 evra), Starše (935,89 evra) in Kostanjevica na Krki (986,06 evra). (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.