Peter Petrovčič

 |  Mladina 46  |  Politika

Prave in neprave stranke

RKC se je pred predčasnimi volitvami jasno opredelila

Predstavitev predvolilnega stališča RKC

Predstavitev predvolilnega stališča RKC
© Borut Krajnc

Slovenska rimskokatoliška cerkev se je tudi pred temi volitvami vključila v volilno bitko. Pozvala je k čim večji udeležbi na volitvah, ni pa pozvala h glasovanju za točno določeno politično opcijo ali točno določene stranke. Vsaj formalno ne, dejansko pač. Po besedah Ivana Štuheca se namreč da iz poziva cerkve točno razbrati, »katero politično opcijo lahko volivec z mirno vestjo podpre in katere ne«.

Da bi dobili jasno sliko, za katere stranke je dovoljeno glasovati, ne bo potrebno poglobljeno branje dokumenta Naj se sliši vaš glas! Odgovorni za življenje in prihodnost Slovenije. Dovolj bo že, da si volivec prebere prvo izmed posebej izpostavljenih vrednot, za katere bi se moral zavzemati dober kristjan. In sicer za »spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti«. Dober kristjan lahko torej da glas le stranki, ki se zavzema za prepoved ali vsaj omejitev pravice do splava. In posledično nikakor ne stranki, ki v ničemer ne problematizira v ustavi zapisane pravice, da je rojevanje otrok svobodno. Čeprav se stranke, ki nagovarjajo kar se da širok krog volivcev, nerade jasno izrekajo o pravici do splava, je jasno, katere bi se, ob primernem razmerju sil v državnem zboru, zavzemale za spremembe ustave ali privolile vanje v tej točki.

Dober kristjan lahko torej da glas le stranki, ki se zavzema za prepoved ali vsaj omejitev pravice do splava.

Pa tudi sicer je uradno stališče, da se rimskokatoliška cerkev pred volitvami ne bo opredeljevala, ker se, tako Štuhec, »ne bi spuščala na tak nivo«, neresno. In to prav zato, ker se sočasno dejansko spustijo na tako raven. In sicer tudi, če se ne bi opredelili, kot so se. Dovolj je že sam poziv k čim številnejši udeležbi na volitvah. RKC namreč nagovarja vse tiste, ki jih nagovarja običajno. Vse tiste, ki ji običajno prisluhnejo. Drugih nikoli ne nagovarjajo. To izhaja tudi iz poziva Štuheca, ki je bil namenjen izključno katoličanom. Sporočil jim je, da imajo pravico in dolžnost udeležiti se volitev in spremljati tudi dogajanje pred volitvami, med njimi in po njih. Pozval jih je, naj ne gredo na volitve v nič manjšem številu kot ponavadi. Da ne bi slučajno tokrat obšli volišča med svojimi rednimi nedeljskimi dopoldanskimi opravki. Vsi ti volivci pa so tradicionalno volivci točno določene politične opcije. RKC se iskreno ne bi opredelila, zgolj če se ne bi oglasila.

Dejstvo je, da so izmed vseh žgočih tem pred letošnjimi volitvami najbolj izpostavili ravno pravico življenja od spočetja naprej. So hoteli pomagati predvsem NSi, ki se po izpadu iz državnega zbora ponovno bori za ta status? Evropski poslanec NSi Lojze Peterle je namreč pred dnevi kolegom v evropskem parlamentu predstavil posebna navodila za izkoreninjenje pravice do splava. Že gibanje podpore NSi v prihodnjih raziskavah javnega mnenja bo pokazalo, ali je RKC dosegla svoje naslovnike. Morda pa se bo, sicer uradno liberalnejša SDS, končno jasno izrekla proti splavu?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.