Vanja Pirc

 |  Mladina 46  |  Politika

Učenec duhovnosti

Pavliha je med skokom iz politike napisal knjigo o duhovnosti

© Denis Sarkić

Na tokratnih volitvah bo med drugimi nastopil tudi povratnik v politiko, pomorski pravnik dr. Marko Pavliha. Čeprav je še nedavno zatrjeval, da je zgolj podpornik dr. Gregorja Viranta, se bo za poslanski mandat na Virantovi listi potegoval v Šentjurju pri Celju. Virantova lista je sicer njegova tretja politična skupnost. Leta 2004 je čez noč postal minister LDS, pozneje poslanec, potem je prestopil v SD in postal podpredsednik parlamenta. Nato se je tudi s SD razšel, najverjetneje zaradi svojih ekstremnih stališč glede reševanja nerešenih vprašanj s Hrvaško, saj je pozival celo k bojkotu naše južne sosede.

Pavliha se je leta 2008 vrnil v akademske vode, manj znano pa je, da se je v tem času zelo posvečal duhovnosti, ki ga poleg etičnih vprašanj menda mika že od mladih nog. Kot je javno razkril, najraje posega po kombinaciji jutranjih tibetanskih vaj pomlajevanja, meditacije in hipnoterapije, izdal pa je celo knjigo Nismo rojeni le zase: beležke učenca duhovnosti.

Seveda se je ob tem težko izogniti primerjavi s pokojnim predsednikom države dr. Janezom Drnovškom, ki se je zadnja leta prav tako posvečal temam, povezanim z duhovnostjo, njegovi knjigi na to temo pa sta postali uspešnici. Ali torej Pavliha posnema Drnovška? Nedavno je v Primorskih novicah povedal, da se je začel Drnovšek z duhovnostjo ukvarjati zaradi zdravstvenih težav, sam pa zaradi politične abstinence, ki jo je v šali prav tako označil za svojevrstno zdravstveno težavo. Dodal je, da Drnovška zdaj kljub vsemu bolje razume in da predvsem razume, koliko utehe je našel v takšni literaturi in tudi v svojem pisanju.

Med njima pa vendarle obstaja velika razlika. Pisanje o duhovnosti je Drnovška vse bolj oddaljevalo od politike, Pavliha pa ga je, kot kaže, uporabil kot »metadon« v času politične abstinence.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.