Damjana Kolar

 |  Mladina 46  |  Kultura  |  1. zapoved

Nickel Stuff

Premiera skupnega projekta SMG in SNG Opere in baleta Ljubljana

V Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani bodo 19. novembra ob 19.30 premierno uprizorili predstavo Nickel Stuff, ki jo je Bernard-Marie Koltès ustvaril kot scenarij za film, na odru pa bo zaživela v režiji Ivice Buljana.

© Primož Lukežič

V londonskem baru Nickel, ki je namenjen predvsem plesu in kamor zahajajo v glavnem temnopolti gostje, potekajo plesni dvoboji v slogu Vročice sobotne noči (1977). Glavni junak je izjemni plesalec Tony (Primož Bezjak), ki je na tekmovanju zmagal dve leti zaporedoma. K zmagi mu je pomagal poseben plesni korak, ki ga je poimenoval Nickel Stuff. Toda tokrat je zmagal temnopolti plesalec Babilon (Joseph Bunn), ki zato vzbudi Tonyjevo ljubosumje ...

Takšen je osnovni zaplet, več o predstavi pa nam je povedal njen režiser Ivica Buljan: “Nickel Stuff je zgubarska zgodba o človeku, ki je v sivem življenju dosegel največ, vendar po tem nima več kam in ostaja obsojen na malo življenje v predmestju brez vsake perspektive. Vzdušje je umazano in paranoično, vlažno, zadušljivo, brez zraka, in to navkljub humorju. Koltès si je film zamislil v angleščini, vlogi Tonyja in Roberta sta bili namenjeni Travolti in De Niru. Nam je ostal popolno nepopolni scenarij, kot ekshumirano besedilo, v katerem današnji čas ne razbira več samo bolezni osemdesetih, ampak diagnozo 21. stoletja. Misterij Koltès se s tem besedilom ne razreši, temveč še naprej izziva radovedne duhove: po eni strani občinstvo s svojo populistično noto brez akademskih teženj, po drugi pa raziskovalce v hitchocockovskem iskanju dokaznega gradiva.”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.