foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 46  |  Kultura  |  Portret

Nevenka Šivavec in Mojca Zlokarnik, urednici zbirke “Ljubljana osebno”

Revija Likovne besede je začela leta 2009 pod naslovom “Ljubljana osebno” izdajati zbirko malce drugačnih vodnikov, ki naj bi domačinom in tujcem odkrivali zanimivosti našega glavnega mesta. V zbirki je trenutno pet knjižic; zadnja, ki jo je spisal Marko Pogačnik, je izšla te dni. Ob tej priložnosti smo povprašali, zakaj so zasnovali projekt in kakšno je pravzaprav njegovo sporočilo.

‘Ljubljana osebno, alternativni vodič’ je zbirka žepnih knjižic, ki skozi osebne izkušnje senzibilnih posameznikov ponujajo ozaveščeno percepcijo mesta. Knjižice so dvojezične (v slovenskem in angleškem jeziku), opremljene z izvirnim slikovnim gradivom in ponujajo slogovno in vsebinsko zanimive mikro poglede na Ljubljano. Zbirka je izvirna dopolnitev običajnih turističnih vodnikov, urejata pa jo Nevenka Šivavec in Mojca Zlokarnik.

Osnovna ideja pri zasnovi zbirke izhaja iz današnjega dojemanja urbanega prostora. Danes nam mesto ponuja različno paleto stilov in podob, izmed katerih lahko vsak posameznik izbere ali ustvari svojega. Generalni, reprezentativni pogled na mesto, ki predstavlja splošno priznane umetnostne in arhitekturne spomenike, zato preprosto ne zadošča več.

Doslej so izšle knjižice Mesta v mestu Miklavža Komelja, Revolucija Akcija Estele Žutič in Gilla Duvivierja, Ljubljanski imenik Lucije Stepančič (z ilustracijami jo je opremil Damijan Stepančič), Infantilno mesto od znotraj - od zunaj Daniela Jewesburyja in Čudeži v Ljubljani Marka Pogačnika.

Projekt podpira Oddelek za kulturo MOL.”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.