Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 47  |  Kultura

„Entertainment je orožje, spremeniti pa ga moramo v edutainment, spoj izobraževanja in zabave.“

Rambo Amadeus: „Turbofolk je nekritična uporaba tehnologije“

Antonije Pušić alias Rambo Amadeus, glasbenik, pesnik in „medijski manipulator“

Antonije Pušić (1963), sodi med najzanimivejše ustvarjalce postjugoslovanske scene. S svojimi satiričnimi besedili o vsakdanjih težavah ljudi in o neumnostih lokalne politike ter s kombiniranjem zahodnjaške glasbe in etno motivov je odločilno vplival na generacije reperjev v Srbiji, Bosni in tudi na Hrvaškem. Ko je Antonije Pušić leta 1988 iz črnogorskega Hercegnovega prišel v Beograd, si je nadel ime Rambo Amadeus, zvrst glasbe, ki jo je izvajal, pa označil za „turbofolk“. Od takrat je vseh minulih 20 let Pušić z umetniškim likom Ramba in s „turbofolkom“ svojevrsten kronist dogajanja na območju nekdanje Jugoslavije, saj z besedili in glasbo „komentira“ spremembe v balkanskem entertainmentu in pravzaprav drži ogledalo balkanskim družbam. Z njim smo se pogovarjali ob izidu novega albuma, ki ga bo decembra predstavil v Ljubljani. Njegova življenjska zgodba je zanimiva, njegovo analiziranje dogajanja v minulih 20 letih na Balkanu pa pronicljivo svojstveno. Zdi se, da je lik Ramba Amadeusa, ki uteleša „nezavedno“ v sodobnem balkanskem okolju, tudi svojega avtorja že dodobra pregnetel.

Marsikatera vaša pesem, še posebej s konca osemdesetih let, je prežeta z zgodovinskimi temami. Zdi se, da se jim resen ustvarjalec z območja nekdanje Jugoslavije ne more izogniti.

Ne verjamem v umetnost, ki bi nastajala pod steklenim zvonom. Ne verjamem v pop-ljubezensko zgodbo, ki bi nastala sredi vojne, in ne verjamem komediji, ki je nastala v času vojne. Verjamem v umetniški postopek, ki melje in prežvekuje resničnost in o njej ponuja refleksijo. Pravi umetniki so kronisti časa ali pa, to je druga možnost, anticipirajo obrise novega obdobja, tudi hudih časov.

Vaš album M-91 je slutnja vojne?

Leto pred vojno sem izdal „psihološko-propagandni“ album M-91. Čeprav smo se ob njegovem nastajanju noro zajebavali, vsebuje slutnjo vojne, a sam vanjo vse do zadnjega nisem mogel verjeti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.