Grega Repovž

 |  Politika

Četrti dan Mladinine volilne napovedi: SDS dol, Janković gor

Anketa, ki jo je ekipa Ninamedie na vzorcu 600 anketiranih izvedla v zadnjih treh dneh (merimo že šest dni zapored), je tako pokazala, da SDS ostaja z visoko prednostjo na prvem mestu, saj vodi z 32,6-odstotno podporo, sledi ji Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića z 23, 1 odstotka, ki se ji je podpora vrnila (ponedeljek 25,1, torek 24, sreda 20), na tretjem mestu je SD z 12 odstotki (v sredo 11,8). Na četrtem mestu je z 8,5 odstotka (ob začeku merjenja je kazalo, da bo težko prebila sedem odstotkov) utrdila Državljanska lista Gregorja Viranta.

Na podlagi današnjega nihljaja podpore SDS in listi Zorana Jankovića še ni mogoče reči, da je v volilnem telesu prišlo do kakšne resne spremembe. Za kakšno sklepanje bo potrebno počakati še zadnji dve meritvi. Prvo bomo objavili v petek do 12. Ure, zadnjo – ki bo tudi zadnja v državi – pa v petek zvečer ob 21. uri. Tri ure kasneje bo nastopil volilni molk.

SLS in NSi ostajata tik nad štirimi odstotki oziroma nad parlamentarnim pragom. SLS bi tako po zadnji napovedi podprlo 4,4 odstotka, NSi pa 4,2 odstotka.

Po hudem padcu se Lista Gregorja Viranta počasi pobira, to je mogoče že opredeliti kot nekakšen majhen trend. Rast stranke DeSUS, iz začetnih 6,6 odstotka do sredinih 7,7 odstotka, pa se je ustavila. Zdaj jim podporo napoveduje 7 odstotkov anketiranih.

Nad dvema odstotkoma (in dva odstotka pod pragom) sta po šestih dneh merjenja in štirih objavljenih napovedih le še SNS in TRS.

Kaj je tracking poll?

Kaj sploh je Mladinina predvolilna napoved? Mladina in Ninamedia tudi letos edini izvajata tako imenovano kontinuirano meritev ali tracking poll. Anketirati smo začeli v petek 25. novembra, merili pa bomo do vključno petka 2. decembra. V ponedeljek smo objavili prvo napoved, naslednje dni bomo objavljali vsak dan seštevek rezultatov zadnjih treh dni meritev. Dnevni vzorec je 200 realiziranih anket, napoved objavljamo na 600 realiziranih anket.

Leta 2008 je Mladina skupaj z Agencijo Ninamedia prav tako izvedla zaporedno vsakodnevno merjenje javnega mnenja v zadnjem tednu pred volitvami: in prav ta anketa je edina pravilno napovedala, da je stranka SD štiri dni pred dnevom volitev prevzela vodstvo in da bo na volitvah zmagala.

Leta 2008 smo anketo izvajali po naslednjem konceptu: vsak dan smo naredili anketo, v katero smo vključili 150 anketirancev. Prvi in drugi dan rezultatov nismo objavili, ampak smo to storili šele v trenutku, ko smo imeli rezultate treh zaporednih dni. Nato samo vsak naslednji dan spet izmerili mnenje dodatnih 150 volivcev, iz rezultatov izločili prvi merjeni dan in s tem vsak dan dobili nov rezultat, ki nam je jasno pokazal spremembe v volilnem razpoloženju. Teden dni pred volitvami ni bilo resnega dvoma, da bo 21. septembra 2008 na volitvah zmagala SDS, enako je kazalo tudi v torek, 16. septembra, v sredo je prišlo do izenačenja, nato pa je SD povedla. Hkrati je prišlo do selitve glasov od LDS in Zares k SD. Očitno je bilo, da so se na levici volivci pragmatično odločili, da bodo volili SD Boruta Pahorja, ne pa svojih prvoizbranih strank, le da bi preprečili zmago SDS Janeza Janše.

Mladina in Ninamedia sta z meritvami javnega mnenja začeli v petek, 25. novembra. Tokrat smo vzorec še povečali: vsak dan naši anketarji namesto 150 opravijo 200 anket. Tudi zdaj smo brez objave podatkov merili tri zaporedne dni, danes pa rezultate objavljamo četrtič! Rezultate bomo objavljali vsak dan do volilnega molka, predvidoma najkasneje do 12. ure! V petek pa bodo zadnji rezultati objavljeni pozno zvečer.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.