Damjana Kolar

 |  Mladina 48  |  Kultura  |  1. zapoved

Animateka

5/12 — 11/12

Chico in Rita

Chico in Rita
© Fernando Trueba, Mariscal in Tono Errando

Že osmo leto zapored bo v ljubljanskem Kinodvoru in Slovenski kinoteki za ljubitelje animacije vseh generacij potekal mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bo letos ponudil več kot 400 filmov. Gre za enkratno priložnost, da se spoznate s sodobno animirano umetnostjo in se v živo srečate tudi z domačimi in tujimi avtorji ter strokovnjaki, ki redno obiskujejo festival. Vse to seveda cenijo tudi obiskovalci, katerih število vsako leto narašča, lani jih je bilo že kar okoli 10.000.

Animateka se osredotoča predvsem na najnovejšo produkcijo kratkometražnega animiranega filma v Vzhodni in Srednji Evropi, njena stalnica pa je tudi svetovni jagodni izbor z najboljšimi animacijami z vsega sveta. Vsako leto se osredotoči na eno izbrano nacionalno produkcijo, letos bo to Španija. Največ pozornosti bo nedvomno posvečeno retrospektivi pod naslovom Animirani film, glasba, zvok, ki bo postregla z zgodovinskim vpogledom v združitev teh treh elementov, ponudila pa bo tudi sklope o animiranem filmu in jazzu ter animiranih ljubezenskih pesmih. Na sporedu bodo tudi animirani celovečerci, med katerimi bo gotovo največ zanimanja za film Chico in Rita, ki so ga ustvarili španski oskarjevec Fernando Trueba, priznani oblikovalec in stripovski avtor Mariscal ter Tono Errando. Na ogled bodo tudi denimo temačna in skrivnostna vizija prihodnosti Metropia, nostalgični poklon ljubezni Iluzionist, napeta kriminalka o dvojnem življenju mestne mačke Mačje življenje, satirična interpretacija znane zgodbe Grdi raček, ki za tarčo posmeha vzame ruski ultranacionalizem, in številni drugi animirani filmi.

Letošnji rezidenčni umetnik Animateke je švedski animator in ilustrator Max Andersson, ki je tudi avtor festivalskega plakata in bo med gostovanjem doživel svetovno premiero svojega animirano-dokumentarnega filma Tito on Ice. Seveda bo poskrbljeno tudi za otroke, ki jim je namenjen vzgojno-izobraževalni program Slon, v sklopu spremljevalnega programa pa bodo predstavljene tudi likovne razstave in avdio-vizualni dogodki, letos bo to Animirana ŠKM Banda. Po zaključku filmskih projekcij se obetajo zabave v Klubu Gromka na Metelkovi, ker pa festival od lani gostuje tudi v mariborskem Kinu Udarnik, se bo dogajanje za nekaj dni preselilo tudi v štajersko prestolnico.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.