Vanja Pirc  |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 48  |  Kultura

Profil: Kitsch-Nitsch

Jaka Neon in David Kladnik sta člana ustvarjalnega tandema, ki prisega na kič, vinilne nalepke, vpadljiva oblačila, starinski nakit, pisane ilustracije in ekstravagantno notranjo opremo. Sta Kitsch-Nitsch. A sta tudi dokaz, da kič ni nič.

Samolepilna intervencija v klubu: nalepke se pri ultravijolični svetlobi svetijo, kar v črnem prostoru ustvari še posebej opazen učinek. Obiskovalci so jih začeli sčasoma trgati s sten in jih lepiti nase.

Samolepilna intervencija v klubu: nalepke se pri ultravijolični svetlobi svetijo, kar v črnem prostoru ustvari še posebej opazen učinek. Obiskovalci so jih začeli sčasoma trgati s sten in jih lepiti nase.

Septembra je avla Lutkovnega gledališča Ljubljana zaživela v novi podobi. Stene vstopne točke v gledališče, v katerem so se z lutkami seznanjale generacije otrok, so po novem polne pisanih krogov, črt in rož. Z njih nas pozdravljajo nenavadna bitja, denimo brkati palčki, puhaste pošasti ali volk, narejen iz sence orjaške dlani. Če k temu prištejemo še karirasta črno-bela tla, bi si prostor za katero od pustolovščin zlahka izposodila Alica iz Čudežne dežele ali Vili Majavšek iz Dahlove uspešnice Čarli in tovarna čokolade.

Za likovno prenovo že precej dotrajanega vhoda, garderobnega prostora in igralnice naše osrednje lutkarske institucije je poskrbel ustvarjalni tandem Kitsch-Nitsch, ki ga krmarita oblikovalca in dekoraterja Jaka Neon in David Kladnik. Jaka, svetlolasi član ekipe, in David, njegov temnolasi antipod, sta Kranjčana, stara nekaj čez trideset let, ki ju v množici ne bi bilo treba iskati s povečevalnim steklom. Že njun zunanji videz razkriva, da ju zanima vse, kar je izstopajoče, od art decoja do obdobja pop arta in stilskih izzivov 80. let, z vso njihovo baročnostjo vred.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.