Borja Močnik   |  foto: Arhiv Mladine

 |  Mladina 48  |  Kultura

„Album je tako temačen tudi zaradi vseh grozot, ki se dogajajo v Nigeriji.“

Nneka: Soul s težo

Nneka - glas mlajše generacije zahodnoafriških glasbenikov

Pevko novega soula Nneko opredeljuje kup dvojnosti - njen oče je Nigerijec, mama Nemka. Kulturnih razlik se je naužila med Evropo, kjer je študirala in začela glasbeno kariero, in Afriko, kjer je preživela večino življenja. Deluje v polju popa, a je zavedna, kritična, brez dlake na jeziku. In je nišna zvezdnica, ki se ne obnaša niti malo zvezdniško. Devetega decembra bo svoj tretji album predstavila v novem, zimskem oddelku festivala Druga godba.

Iz Nigerije sem pravzaprav pobegnila. Hotela sem jo čim prej zapustiti in splet okoliščin me je pripeljal v Hamburg. To je bil moj drugi poskus, da bi prišla v Nemčijo, in vedela sem, da ne bo lahko. Največja težava je bila nepoznavanje jezika. Težave so bile tudi z mentaliteto ljudi, bila sem sama, brez družine. Imela sem začasno bivališče, skupaj z raznimi tujci in prosilci za azil, pa tudi brezdomci. A morala sem najti svojo pot v nemški družbi. Sčasoma sem se začela ukvarjati z glasbo, spoznala sem ljudi z enakimi interesi, tudi producenta Dj Farhota, s katerim sodelujem še danes. To je bila povsem lokalna in neznana scena, sestavljena večinoma iz tujcev, ki se trudijo nekaj narediti v tuji državi.

V zvrsti novega soula, s katerim se, grobo rečeno, ukvarjate, se ni ravno lahko preriniti na sceno, sploh če delaš nekomercialno različico. Kako ste prišli do založbe Yo Mama’s, ki je izdala vaš prvi plošček?

To je bilo zanimivo naključje. Tistega dne je deževalo in po Hamburgu sem iskala službo. Zagledala sem napis Yo Mamma’s Records in všeč mi je bil njihov slogan „Mama je najboljša!“. Sicer nisem čisto razumela, kaj hočejo s tem povedati, a tudi moje ime, Nneka, pomeni, da je mama nad vsem, da je „supreme“. Vstopila sem, jim dala svoj demo, bil jim je všeč in hoteli so videti, kako nastopam v živo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.