|  Politika

Mladinin Tracking poll je pravilno nakazal zmago Jankovićeve liste

Urednik Mladine Grega repovž in direktor Ninamedie Nikola Damjanić

Urednik Mladine Grega repovž in direktor Ninamedie Nikola Damjanić
© Tjaša Zajc

Tako profesionalne volilne kampanje, kot jo je letos vse do zadnjih dni vodila SDS, še ni bilo, meni direktor Ninamedie Nikola Damjanić. V zadnjih dneh pa je predsednik SDS Janez Janša po oceni urednika Mladine Grega Repovža delal napake, zaradi česar je prišlo do preloma v javnem mnenju, ki ga je nakazala tudi meritev Ninamedie.

Urednik Mladine Grega Repovž in direktor Ninamedie Damjanić sta na današnji novinarski konferenci predstavila t. i. kontinuirano meritev oz. "tracking poll". V Ninamedii so začeli anketirati v petek, 25. novembra, v ponedeljek pa so objavili prvo volilno napoved. V naslednjih dneh so objavljali seštevek rezultatov zadnjih treh dni meritev, in sicer na skupnem vzorcu 600 anket oz. na dnevnem vzorcu 200 anket. Zadnjo anketo so objavili v petek pozno zvečer, pri čemer so v rezultate vključili tudi rezultate petkovega anketiranja.

Petkova večerna anketa je kot seštevek vseh treh dni merjenja sicer še vedno kazala zmago SDS za 3,9 odstotka, vendar pa je zgolj petkova meritev na vzorcu 200 realiziranih anket nakazala preobrat. Samo petkova meritev je namreč pokazala, da bo Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija na volitvah zmagala z 28,4 odstotka in da bo SDS prejela 25,1 odstotka. Te meritve zaradi nereprezentativnega vzorca niso javno objavili, pač pa so na spletni strani Mladine omenili, da SDS nima več zagotovljene podpore, je pojasnil Repovž.

Repovž in Damjanić se strinjata, da je Janša v zadnjih dneh kampanje delal "osnovnošolske napake". Konkurenco je izzval, naj pokaže dokumente o lastništvu, sam pa jih ni prinesel na četrtkovo soočenje na POP TV, je dejal Damjanić. V petek se nato ni pojavil še na drugi komercialni televiziji, zvečer pa niti na TV Slovenija. Vzrok petkove neudeležbe na soočenjih pa bi bil po besedah Repovža lahko tudi v tem, da je Janša s tem skušal rešiti glasove, ki se jih je še dalo rešiti.

Vse objavljene javnomnenjske raziskave, ki so nakazovale zmago SDS, sicer po mnenju Damjanića dokazujejo, da se javno mnenje ne oblikuje na podlagi javnomnenjskih raziskav. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.