|  Družba  |  Kultura

Rembrandt je avtor slike Starec z brado

Odkritje slike je zapolnilo luknjo v Rembrandtovi likovni zgodovini

Poznavalci Rembrandtovih del so odkrili, da je slika Starec z brado, za katero je doslej veljajo, da pripada enemu izmed Rembrandtovih učencev, pravzaprav delo velikega nizozemskega mojstra. Sliko, veliko 15 krat 20 centimetrov, so datirali v leto 1630, ko je bil Rembrandt star 24 let. V tem času se je že uveljavljal kot portretist.

Nove izsledke v sklopu Rembrandtovega raziskovalnega projekta je predstavil veliki poznavalcev Rembrandtovega dela Ernst Van de Wetering. Dejal je, da slog in kakovost slike zagotavljata trdne dokaze, da gre za Rembrandtovo delo, pomembno pri dokazovanju avtentičnosti pa je bilo tudi odkritje portreta pod njo. Rentgenska analiza je pokazala, da gre za Rembrandtov mladostni avtoportret, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Odkritje slike je zapolnilo luknjo v Rembrandtovi likovni zgodovini. Obstaja namreč slika iz leta 1633, na kateri piše, da gre za kopijo slike Starec z brado, ki jo je ustvaril nizozemski mojster.

Rembrandt je za časa življenja ustvaril na stotine slik, jedkanic in risb, odkritja njegovih novih del pa so izjemna redkost. Zanimivo pa je, da se je od leta 2008 za kar štiri dela, katerih avtorstvo so poznavalci pripisali Rembrandtovim učencem, izkazalo, da jih je pravzaprav naslikal sam.

Slika Starec z brado je v lasti anonimnega zasebnega zbiratelja. Prihodnje leto jo bodo razstavili v Rembrandtovi hiši v Amsterdamu, kjer so minuli teden tudi obelodanili izsledke raziskave. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.