Peter Petrovčič

9. 12. 2011  |  Mladina 49  |  Družba  |  Politika

Priložnost za očiščenje?

Slovenska rimskokatoliška cerkev prvič obsojena na plačilo odškodnine zaradi spolnih zlorab

Pokojni župnik Karl Jošt, ki je zlorabil vsaj šestnajst deklic mlajših od petnajst let. Sodišče je odločilo, da mora cerkev žrtvi, ki je vložila odškodninsko tožbo, plačati 50.000 evrov.

Pokojni župnik Karl Jošt, ki je zlorabil vsaj šestnajst deklic mlajših od petnajst let. Sodišče je odločilo, da mora cerkev žrtvi, ki je vložila odškodninsko tožbo, plačati 50.000 evrov.
© Blaž Šunta

Slovenska rimskokatoliška cerkev je bila pred dnevi obsojena na plačilo odškodnine žrtvi spolnih zlorab. Če sodba prestane verjetno presojo na višjem sodišču, bo to precedenčna sodba ne le v Sloveniji, ampak tudi širše. Še preden pa postane pravnomočna, ji bodo vsaj v Sloveniji sledile nove tožbe žrtev spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki. Verjetno tudi sodbe oziroma obsodbe. Slovenska cerkev glede odnosa do spolnih zlorab sodi med tiste, ki še niso priznale, ki se še niso pokesale. Bo odslej drugače?

Mariborsko okrožno sodišče je eni izmed žrtev nekdanjega artiškega župnika Karla Jošta dosodilo 50 tisoč evrov odškodnine. Spomnimo se. Jošt je bil sploh prvi slovenski duhovnik, ki je moral pred sodnike zaradi pedofilije. Sojenje se je začelo oktobra 2006, januarja naslednje leto, tik pred razsodbo, je Jošt umrl. Obtožnica ga je bremenila 16 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let, po 183. členu kazenskega zakonika. Med sojenjem so zoper njega pričale tudi štiri žrtve, stare od 18 do 23 let, ki so bile v času zlorab stare od sedem do 12 let.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.