Staš Zgonik

16. 12. 2011  |  Mladina 50  |  Politika

Veliki brat

Zakaj prostori vlade več let niso bili varnostno pregledani

Zaskrbljeni Pahorjev obraz ob poslušanju Žbogarjevega poročila o pritiskih zaradi spora s Hrvaško

Zaskrbljeni Pahorjev obraz ob poslušanju Žbogarjevega poročila o pritiskih zaradi spora s Hrvaško
© www.youtube.com

Dva tedna je minilo, odkar je SOVA kabinet predsednika vlade opozorila, da se je na spletnem portalu YouTube znašlo nekaj slikovnih posnetkov s sej Janševe in Pahorjeve vlade. Trije posnetki so bili v sredo, 14. decembra, še vedno dostopni. Kot so zatrdili v vladnem uradu za komuniciranje (UKOM), uporabljajo vsa sredstva, da bi dosegli umik posnetkov, ki prikazujejo tudi obravnavo zaupnega gradiva, vendar so pri YouTubu naleteli na gluha ušesa. Pojavile so se informacije, da so se zahteve za umik lotili po napačni poti, da so namreč zahtevali umik na podlagi nacionalne varnosti, za to pa potrebujejo odločbo sodišča, zaradi česar je postopek neprimerno daljši, kot če bi umik zahtevali na podlagi avtorskih pravic. V takih primerih od zahteve do umika posnetkov ne mine več kot kakšen dan. A pri UKOM-u odgovarjajo, da so seveda poskusili tudi to, vendar dobili odgovor, da na tej podlagi nimajo pravice zahtevati umika posnetka. Napovedujejo, da bodo korespondenco z YouTubom, ko bo primer rešen, javno objavili. „Uporabljamo vsa sredstva, da bi dosegli umik, zaenkrat pa smo naleteli na popoln odpor. Tisti, ki govorijo, da je preprosto umakniti posnetke, naj poskusijo,“ pravi direktor UKOM-a Darijan Košir.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

 • Darijan Košir, Direktor Urada Vlade RS za komuniciranje

  Veliki brat

  V članku z zgornjim naslovom o objavljenih posnetkih vladnih sej na spletnem portalu youtube.com je avtor zapisal tudi, da bi po mnenju njegovih virov morali vladne prostore vsakih šest mesecev varnostno pregledati, da pa je »Darijan Košir povedal, da se to v tem mandatu ni zgodilo niti enkrat«. Več