Damjana Kolar

 |  Mladina 50  |  Kultura  |  1. zapoved

Limonada slovenica

Premiera 16/12

Ekipa gledališke predstave Limonada slovenica

Ekipa gledališke predstave Limonada slovenica
© Arhiv Mladine

Slaba dva tedna po volitvah, ko so zmagovalci in poraženci že znani, bodo v Prešernovem gledališču Kranj premierno uprizorili politično komedijo Limonada slovenica avtorja Vinka Möderndorferja, ki na satiričen način razgalja politično stvarnost ter razkrinkava pritlehno in egoistično politiko. Parlament je v krizi. Stranke so v pat poziciji. Edina možna rešitev nastalega položaja je nov kandidat, ugledni profesor ekonomije Vasilij, ki je uspel v tujini. Medstrankarske zakulisne igrice in ples okoli rešitelja postanejo snov za politično komedijo.

Ob uprizarjanju politične sfere je v Limonadi slovenici po­membna značilnost, nekakšen komedijski podaljšek, argument ali njeno nujno ozadje: lastnosti politike in politikov so projicirane v slovenski narodni značaj, pa v slovensko skupnost oziroma družbo kot tako in celo v samo celico družbe, v tipično slovensko družino. Slovenci smo, nam pripoveduje komedija, razdeljeni tudi kar tako, ne samo v politiki, temveč tudi na drugih področjih življenja, skozi slovenske politike se navsezadnje samo zrcali naš narodni značaj, sovražni smo do tujcev, skregani s sosedi, razdeljeni celo v družinah ali partnerskih odnosih.

Kljub temu da je Limonada slovenica nastala že leta 1998, morda celo še jasneje kot takrat odseva stanje slovenske politične morale. Avtor komedije ne skriva povezav s Cankarjevo dramo Za narodov blagor, ampak ob tem opozori, da smo izgubili moralne temelje in jih zamenjali s potrošništvom. Limonada slovenica je leta 1999 na Dnevih komedije v Celju prejela nagrado žlahtno komedijsko pero za najboljšo novo komedijo, v sezoni 1999/2000 pa so jo uprizorili tudi na odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje. V šolskem letu 2011/2012 je poleg Cankarja (Za narodov blagor), Gogolja (Revizor) in Ibsena (Stebri družbe) vključena tudi v program maturitetnega eseja.

Predstavo je režiral njen avtor Vinko Möderndorfer, dramaturg in lektor je bil Blaž Lukan, v glavni vlogi bo nastopil Aljoša Ternovšek, novi član igralskega ansambla PGK, poleg njega pa še Miha Rodman, Vesna Jevnikar, Borut Veselko, Vesna Pernarčič in drugi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.