Urša Marn

 |  Mladina 50  |  Ekonomija

Tik … tak. Tik … tak.

Ali Evropa sploh kdaj lahko naredi dovolj, da zadovolji razvpite trge?

Ekonomist dr. Mojmir Mrak je bil tri dni po dogovoru vrha EU o fiskalnem paktu jasen: »Kar se dogaja, je korak v pravo smer, hudič pa bo v podrobnostih, kot vedno.«

Glavna težava veljavne rešitve je, da govori samo o varčevanju, ki je nedvomno potrebno, nič pa o skupnem upravljanju dolga. Uvedba skupnih evroobveznic je še vedno tabu, pa tudi Evropska centralna banka se še vedno brani večje vloge pri reševanju dolžniške krize, se pravi vloge posojilodajalca v skrajni sili, ki bi po zgledu ameriške centralne banke FED na veliko odkupoval obveznice najbolj ranljivih držav evroobmočja. Ali kot je v kolumni za New York Times zapisal Nobelov nagrajenec za ekonomijo Paul Krugman: »Monetarne konjenice ne bo. In trg z obveznicami je to dojel.« Pomenljivo je tudi, da je bila Nemčija še lani zagovornica zamisli, da zasebni vlagatelji prevzamejo breme pri odpisu dolgov, po novem dogovoru pa velja, da je grški primer izjema in da naj tega odpisa ne bi bilo več. Položaj je toliko bolj negotov, ker je evroobmočje po ocenah analitikov na pragu nove recesije. Je torej obstoj skupne valute kljub dogovoru o fiskalnem paktu še vedno ogrožen? Da in ne. Vse bo odvisno od dogajanja v prihodnjih mesecih. Razmere se lahko precej izboljšajo, lahko pa se tudi precej poslabšajo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.