Urša Marn

16. 12. 2011  |  Mladina 50  |  Ekonomija

Tik … tak. Tik … tak.

Ali Evropa sploh kdaj lahko naredi dovolj, da zadovolji razvpite trge?

Ekonomist dr. Mojmir Mrak je bil tri dni po dogovoru vrha EU o fiskalnem paktu jasen: »Kar se dogaja, je korak v pravo smer, hudič pa bo v podrobnostih, kot vedno.«

Glavna težava veljavne rešitve je, da govori samo o varčevanju, ki je nedvomno potrebno, nič pa o skupnem upravljanju dolga. Uvedba skupnih evroobveznic je še vedno tabu, pa tudi Evropska centralna banka se še vedno brani večje vloge pri reševanju dolžniške krize, se pravi vloge posojilodajalca v skrajni sili, ki bi po zgledu ameriške centralne banke FED na veliko odkupoval obveznice najbolj ranljivih držav evroobmočja. Ali kot je v kolumni za New York Times zapisal Nobelov nagrajenec za ekonomijo Paul Krugman: »Monetarne konjenice ne bo. In trg z obveznicami je to dojel.« Pomenljivo je tudi, da je bila Nemčija še lani zagovornica zamisli, da zasebni vlagatelji prevzamejo breme pri odpisu dolgov, po novem dogovoru pa velja, da je grški primer izjema in da naj tega odpisa ne bi bilo več. Položaj je toliko bolj negotov, ker je evroobmočje po ocenah analitikov na pragu nove recesije. Je torej obstoj skupne valute kljub dogovoru o fiskalnem paktu še vedno ogrožen? Da in ne. Vse bo odvisno od dogajanja v prihodnjih mesecih. Razmere se lahko precej izboljšajo, lahko pa se tudi precej poslabšajo.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.