Jure Aleksič  |  foto: Mladi

 |  Mladina 50  |  Družba

Argumenti kot LEGO kocke

Filip Dobranić in Maja Cimerman, evropska študentska prvaka in svetovna študentska viceprvaka v debatiranju

Za Voltaira so govorili, da si je dolgočasne bankete rad popestril tako, da je kakemu sogovorniku najprej z argumenti povsem sesul kako globoko zasidrano prepričanje. In ko mu je sogovornik skrušeno priznal, da se je motil, ga je Voltaire za hec z drugimi argumenti prepričal v natanko tisto, kar je sogovornik na začetku verjel. Mnogi razsvetljenci so nasploh radi sanjali, da bo žlahtna moč razuma kmalu dokončno pogozdila črno močvirje človeškega primitivizma … No, in vsa ta stoletja kasneje živimo v družbi, kjer ti vsak vaški posebnež zna razložiti, kaj je to ofsajd ali pravilo treh sekund, tako rekoč nihče od nas pa nima pojma, kako človek postane svetovni prvak v debatiranju. Kot bi rekel Michael Douglas v svojih najboljših letih: kaj je narobe s to sliko?

Dvaindvajsetletna Filip in Maja sta začela debatirati nekje pred sedmimi leti, ko sta bila še v srednji šoli. Maja se spominja, da je bila na začetku vse prej kot naravna govornica, saj je imela izrazit strah pred javnim nastopanjem. Glede tega je kmalu skokovito napredovala. »Naučila sem se, da govor nasploh jemljemo preveč kot nekaj, kar je izven naše kontrole. Torej kot nekaj zunaj nas – nekaj, kar se nam preprosto zgodi.« Aha, in s piljenjem debatne potence torej dobiš kontrolo? »Ne toliko kontrolo,« namesto nje odgovori Filip. »Dobiš orodja, s katerimi lahko mnogo bolje hendlaš vse tisto, kar gre lahko narobe. V bistvu je to tako, kot ko si se v otroštvu igral z LEGO kockami. Veliko si moral eksperimentirati in v bistvu si se zelo kmalu naučil, kako z omejenimi resursi najhitreje postaviti stabilno strukturo. In z debatiranjem je natanko tako.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.