Borut Mekina

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Ekonomija

Mercatorjada

Kar je dobro za NLB, ni dobro za državo?

Protesti proti prodaji Mercatorja tujemu kupcu

Protesti proti prodaji Mercatorja tujemu kupcu
© Borut Krajnc

Neznana in verjetno »slamnata« družba iz Amerike Eatons Capital je ta teden bankam in Pivovarni Laško prekrižala načrte s prodajo Mercatorja, predsednik uprave NLB Božo Jašovič pa je zaradi spodletelega posla odstopil. Pravi, da je nasprotovanje države prodaji Mercatorja doživel kot nezaupnico; kot vmešavanje države v gospodarstvo.

S tem bo Jašovič verjetno postal heroj in mučenik v očeh tistega dela slovenske javnosti, ki verjame v čista ekonomska načela. Recimo v neke vrste učbeniško ekonomijo, kakršne se mladi ekonomisti učijo predvsem v prvem letniku: da je najboljša rešitev vedno tista, ki prihaja po najugodnejši ceni. V očeh kakšnega Hayeka je vse drugo plansko gospodarstvo, komunizem in vrnitev v napačno preteklost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.