Borut Mekina

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Politika

Svileni Matoz

Se drugi odvetniki čezmerno potijo?

Odvetnik Franci Matoz s togo, ukrojeno po njegovi meri

Odvetnik Franci Matoz s togo, ukrojeno po njegovi meri
© Borut Krajnc

Odvetnik Franci Matoz na sodiščih izstopa, ne samo po »veseljaški« naravi – tako ga je pred časom označila Janja Roblek, predsednica sodniškega društva –, ampak tudi po oblačilu. To je že na prvi pogled drugačne barve od oblačil drugih odvetnikov v skupini, recimo odvetnikov v primeru Patria. Sicer je pred časom Matoz dejal, da je njegovo odvetniško oblačilo, tako imenovana toga, čisto vsakdanje, »samo v kemični čistilnici je izgubilo barvo«. A sedaj je le priznal, da si je dal oblačilo posebej sešiti. »Bistveno je, da mi material ne ustreza,« je dejal o izvirnem oblačilu. Zato si je pri krojaču naročil togo iz lažjega in bolj zračnega materiala, v kateri se ne poti.

A odvetnik Matoz zelo verjetno s tem krši nekaj predpisov. Recimo sodni red, predvsem pa 24. člen zakona o odvetništvu, ki pravi, da morajo odvetniki pri opravljanju svojega poklica pred sodiščem uporabljati točno določeno službeno oblačilo. V pravilniku o vrsti in primerih nošenja službenih oblačil odvetnikov je natančno določena tudi barva. Gre za vijoličasto barvo tipa 7100, še posebej pa je poudarjeno, da morata biti »kroj in blago odvetniške toge enotna za vse odvetnike«.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.