Borut Mekina

 |  Mladina 51  |  Politika

Svileni Matoz

Se drugi odvetniki čezmerno potijo?

Odvetnik Franci Matoz s togo, ukrojeno po njegovi meri

Odvetnik Franci Matoz s togo, ukrojeno po njegovi meri
© Borut Krajnc

Odvetnik Franci Matoz na sodiščih izstopa, ne samo po »veseljaški« naravi – tako ga je pred časom označila Janja Roblek, predsednica sodniškega društva –, ampak tudi po oblačilu. To je že na prvi pogled drugačne barve od oblačil drugih odvetnikov v skupini, recimo odvetnikov v primeru Patria. Sicer je pred časom Matoz dejal, da je njegovo odvetniško oblačilo, tako imenovana toga, čisto vsakdanje, »samo v kemični čistilnici je izgubilo barvo«. A sedaj je le priznal, da si je dal oblačilo posebej sešiti. »Bistveno je, da mi material ne ustreza,« je dejal o izvirnem oblačilu. Zato si je pri krojaču naročil togo iz lažjega in bolj zračnega materiala, v kateri se ne poti.

A odvetnik Matoz zelo verjetno s tem krši nekaj predpisov. Recimo sodni red, predvsem pa 24. člen zakona o odvetništvu, ki pravi, da morajo odvetniki pri opravljanju svojega poklica pred sodiščem uporabljati točno določeno službeno oblačilo. V pravilniku o vrsti in primerih nošenja službenih oblačil odvetnikov je natančno določena tudi barva. Gre za vijoličasto barvo tipa 7100, še posebej pa je poudarjeno, da morata biti »kroj in blago odvetniške toge enotna za vse odvetnike«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.