Tjaša Zajc

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Družba

Getoizacija grafitov

Mestna občina določila točke, kjer bo grafitiranje dovoljeno

Grafit (na nedovoljenem mestu) pri ljubljanski železniški postaji

Grafit (na nedovoljenem mestu) pri ljubljanski železniški postaji
© Borut Krajnc

V Mestni občini Ljubljana so decembra sprejeli in potrdili sklep o legalizaciji grafitiranja na nekaterih lokacijah v mestu. Izbrani so predvsem podhodi in podvozi, del območja znotraj avtonomne kulturne cone na Metelkovi in notranji zidovi kompleksa tovarne Rog. Po sprejetju uredbe, ki je nastala, ker se na občini zavedajo, da je »grafitiranje del umetniškega likovnega izraza in sestavni del urbane kulture«, naj bi bil poostren nadzor nad nedovoljenim grafitiranjem. Pa je realno pričakovati, da bo grafitov zdaj manj?

Grafitar Jurij Lozič iz skupine ZEK Crew, je v zvezi z novo uredbo pojasnil: »Grafitarji smo na mestno občino dali skupno iniciativo za uvedbo prostorov, kjer bi bilo grafitiranje legalno in zelo cenimo, da se je občina pozitivno odzvala. Na ta način lahko ob obisku tujih grafitarjev nekje neobremenjeno delaš. Morda bodo imeli nekateri do stvaritev tudi več spoštovanja. Seveda pa to velja predvsem za ilustrirane grafite, ne toliko za napise in parole.« Glede do sedaj določenih lokacij grafitarji upajo, da gre za začetek, ki mu bo sledil še kakšen dogovor. Številne možnosti so še odprte, saj komisija na občini še ni uspela pregledati vseh možnih prostorov v mestu.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.