Peter Petrovčič

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Družba

Pravica otroka do spolne vzgoje

Prispevek k razmejitvi med otrokovimi pravicami in pravicami staršev

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je sprejelo pomembno odločitev o pravicah otrok, ki jih starši prepogosto razumejo kot del svoje pravice do vzgoje otrok. Gre za pravico otrok do spolne vzgoje.

Na evropsko sodišče se je obrnilo pet zakonskih parov iz Nemčije, ki so zatrjevali, da je Nemčija kršila njihove pravice iz evropske konvencije o človekovih pravicah, ko ni dovolila izostanka njihovih otrok od ur spolne vzgoje v sistemu osnovnošolskega izobraževanja. Starši, vsi so pripadniki evangeličanske baptistične cerkve, so zatrjevali, da imajo v skladu s pravico do vzgoje otrok pravico, da njihovi otroci ne obiskujejo pouka spolne vzgoje v osnovni šoli, ker gre za pouk v nasprotju z njihovimi verskimi prepričanji, ki so varovana z isto konvencijo. Trdili so, da gre za izobraževanje v nasprotju z načeli krščanske etike, ki spolnost do sklenitve zakonske zveze prepoveduje.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.