Janko Lorenci

Janko Lorenci

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Kolumna

Kanglerstvo

Kdo so sovragi Maribora

Maribor se spet enkrat zdi mesto velikih ambicij in velikih polomij. Letos se mu je npr. zgodil finančni zlom mariborske škofije, deloma izraz lokalnega diletantizma in stremuštva, še bolj pa klavrnega stanja celotne slovenske KC, sestavnega dela zanikrnega slovenskega kapitalizma. Podobno je projekt EPK sprva zbudil prevelike apetite in pričakovanja, potem pa obvisel na nitki.

Med temi pretresi mesto živi svoje vsakdanje življenje. Zanj je morda najznačilnejše nenehno iskanje identitete. Po široko sprejetem mnenju Zorka Simšiča jo je Maribor v zadnjem stoletju izgubil trikrat – po prvi svetovni vojni z odhodom Nemcev, po drugi vojni z brisanjem meščanstva, ob osamosvojitvi s propadom velike industrije, ki ni mogla preživeti brez jugotrgov. Mesto je čez noč izgubilo katastrofalnih 30 tisoč delovnih mest. Sledilo je obdobje počasnega pobiranja s tal, ki ga je grobo prekinila sedanja kriza.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.