Vanja Pirc  |  foto: Borut Peterlin

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Kultura  |  Portret

Multipraktik, multidisciplinarni kolektiv

Kreativci, ki so bili na Mesecu oblikovanja soprejemniki nagrade za najboljši interier, še prej pa so iz selotejpne umetnosti naredili mednarodni fenomen

Pred dobrim letom se je verjetno le redkim sanjalo, da je mogoče umetniška dela ustvarjati tudi iz selotejpa. Potem je osem slovenskih ustvarjalcev in ustvarjalnih ekip mlajše generacije zgolj s pomočjo živopisanih lepljivih trakov in nožkov ustvarilo osem poslikav v velikosti jumbo plakata. V akciji jih je ves čas spremljala kamera in igrivi filmčki so kmalu postali velik internetni hit, z njim pa je postala hit tudi selotejpna umetnost ali tape art, ki je bila dotlej dokaj podtalna ne le pri nas, temveč tudi v tujini. Projekt, ki ga je sicer finančno podprl eden naših mobilnih operaterjev, je s tem zaživel lastno življenje. Ekipa je začela dobivati nešteto vprašanj, svoje izkušnje pa je nato delila z drugimi v Barceloni, Lillu, Bruslju, v Moskvi in na Islandiji.

Za to, da je selotejpna umetnost postala tak fenomen, se moramo zahvaliti predvsem kolektivu Multipraktik, ki je projekt izvedel, izbral je lokacije in artiste, posnel pa je tudi serijo filmčkov. A še zdaleč jih ne poznamo le po tem projektu, saj se ukvarjajo tudi z oblikovanjem, s fotografijo, z organizacijo glasbenih serijalk Nered in Prikazen, ki sta vedno podkrepljeni tudi s prepoznavnim vizualnim slogom, z vidžejanjem, didžejanjem, izdajo plošč in gotovo še čim.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.