Damjana Kolar

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Kultura  |  1. zapoved

Cirkus Cirkör

27/12–31/12

Cirkus Cirkör

Cirkus Cirkör
© Mats Bäcker

Za vse, ki ne marate ali ste se naveličali klasičnih cirkuških predstav, ki ponavadi potekajo v cirkuškem šotoru, ljubljanski Cankarjev dom v decembrskem času že nekaj let ponuja gostovanja umetniškega cirkusa in sorodnih zvrsti. Leta 2005 in 2007 sta tako gostovala kanadski umetniški cirkus Cirque Eloize in švicarska gledališka skupina Teatro Sunil, leta 2010 pa se je predstavilo rusko klovnovsko-pantomimično gledališče Teatr Licedei. Žal pri nas še ni nastopil najbolj znani umetniški cirkus Cirque du Soleil iz Kanade, ki je k sodelovanju pri akrobatski rock operi Zarkana povabil tudi kostumografa Alana Hranitelja, letošnjega dobitnika nagrade trend, ki jo je dobil prav za kostumografijo v tej predstavi.

Tokrat se nam obeta gostovanje švedskega umetniškega Cirkusa Cirkör, ki je bil ustanovljen leta 1995 v Stockholmu kot neodvisna sodobna cirkuška skupina, katere navdih je bila želja spremeniti svet. Cirkus, ki osuplja gledalce po vsem svetu, se bo predstavil z zadnjim delom trilogije o človeškem telesu in njegovih skrivnostih z naslovom Nosi jih kot krono, ki raziskuje ravnovesje med levo in desno možgansko polovico. S prvim delom 99 % neznano, ki je občinstvo popeljal na potovanje v telesno notranjost, med celice in nevrone, je leta 2004 že navdušil Ljubljano. Drugi del z naslovom Inside Out pa se je osredotočal na srce.

Tragikomična in absurdna predstava Nosi jih kot krono, primerna tudi za otroke od desetega leta dalje, v harmonično celoto staplja čutnost, domišljijo in (pre)drzen humor. Raziskuje kaos in red ter osvetljuje zavestno odločitev o tem, kako se z neuspehi, strahovi in pomanjkljivostmi okrasimo kot s krono. V vrhunskih cirkuških točkah z ozadjem filmskih slik se na vrtljivem odru umetniki gibljejo v svetu iluzije, igre svetlobe in senc, metanja nožev, vrtoglave akrobatike, žongliranja ... Šest nenavadnih likov, ki dajejo vtis, da so najbolj osamljeni ljudje na svetu, se spoprijema z osebnimi dilemami; vsak se skuša svojstveno približati drugemu.

Predstavo je zasnovala in režirala Tilde Bjorfors, za glasbo je poskrbela Rebekka Karijord, za kostumografijo in scenografijo Anna Bonnevier, za filmske projekcije pa Johan Baath.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.