Finančne elite

Leto 2011 ni bilo leto večine, ampak leto manjšine. Ne leto protestnikov, ampak leto finančnih elit. Ne leto novega življenja, ampak leto stare ideologije enega odstotka.

Protest v Los Angelesu

Protest v Los Angelesu
© Profimedia

Osebnost leta 2011 ni protestnik, ki pravi »Jaz sem 99 %«, ampak njegov manihejski nasprotnik – 1 %. Tisti 1 %, ki poseduje in obvladuje večino družbenega bogastva. Tisti 1 %, ki je okupiral kapital. Tisti 1 %, ki je ugrabil družbo. Tisti 1 %, ki je kapitalizem predelal v svoje zasebno orodje – v svoj zasebni sistem. Tisti 1 %, ki pravi, da je prosti trg pravičnejši od demokracije. Tisti 1 %, ki se stalno obnaša tako, kot da je v večini. Tisti 1 %, ki privatizira dobičke in podružblja izgube. Tisti 1 %, ki se ima za nepogrešljivega, najbolj racionalnega, najbolj vizionarskega in najbolj preroškega. Tisti 1 %, ki misli, da se zgodovina z njim konča. Tisti 1 %, ki je prevelik, da bi smel propasti.

Samo pomislite: protestniki so protestirali in okupirali Wall Street, toda Wall Street – ne le v Ameriki, ampak povsod, tudi v EU, Sloveniji in Ljubljani (15o, indignés, indignados, 15-M, draghi ribelli, Syntagma ipd.) – je mlel naprej. Kot da ni nič. Okupiraš Wall Street, srce finančnega kapitalizma, v katerem se je kriza začela (in nadaljevala in nadaljevala in nadaljevala) in ki že dobrih 20 let najbolj ogroža Zahod, toda to ničesar ne spremeni. Ravno nasprotno: to je dokaz, da ima Wall Street prav! Glejte, politiki, predsedniki in premieri – ljudje protestirajo, ljudje so nezadovoljni, ljudje so jezni, ljudje vstajajo in besnijo; pomagajte nam, da bi mi lahko pomagali vam! Rešite nas, da bomo lahko rešili svet! Dajte nam še več denarja, da bomo lahko sistem uredili in umirili! Premalo denarja nam dajete, zato je svet v krizi in zato ljudje protestirajo! Ko bodo finančni trgi ponovno zaživeli, ko bodo finančne elite spet svobodne, bo protesta konec!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.