Heni Erceg  |  foto: Profimedia

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Družba

Čeh zgolj po naključju

Vaclav Havel 1936 - 2011

Vaclav Havel in Rolling Stones v Pragi leta 1999

Vaclav Havel in Rolling Stones v Pragi leta 1999

Bil je zanimiv in nekonvencionalen. Pisec in disident Vaclav Havel je bil tiste mrzle zime leta 1996 v svoji pisarni videti bolj kot naključni mimoidoči, kakor gost, in veliko manj kot predsednik Češke. Ker sem prihajala iz razdejane države, ki ji je vladal vedno mrki diktator, sem bila presenečena že takoj ob prihodu v predsedniško palačo na Hradčanih, saj sem se ob vstopu vanjo počutila, kakor bi vstopala v kako starinsko gledališče in ne v pomembno državno ustanovo. Ob pogledu na osamljenega dremavega vratarja, ki je »varoval« Havla, sem se spomnila ceremonialne pavlihovske garde, vseh tistih uniform, ki so dan in noč stražile hrvaškega predsednika Tuđmana. Vaclav Havel se očitno ni bal svojega ljudstva in tudi vloge češkega predsednika ni razumel kot božanskega poslanstva.

Ponosno mi je pokazal svojo sobo, ki jo je bil sam uredil, v njej pa so prevladovale police s knjigami. Manjši nered je pričal o njihovi pogosti rabi. Očarljivi 60-letnik je govoril tiho in umirjeno, o nekonvencionalnosti tega državnika pa je pričal tudi platnen hipijevski trakec na levem zapestju. Čeprav je izhajal iz ene najbogatejših čeških družin in čeprav je tudi sam postal del češke zgodovine, je bil sodoben državnik, ki mi je, obdan s knjigami in s cigareto med prsti, govoril o tegobah sodobnega časa – predvsem o nacionalizmu in medetnični nestrpnosti.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.