Heni Erceg  |  foto: Profimedia

 |  Mladina 51  |  Družba

Čeh zgolj po naključju

Vaclav Havel 1936 - 2011

Vaclav Havel in Rolling Stones v Pragi leta 1999

Vaclav Havel in Rolling Stones v Pragi leta 1999

Bil je zanimiv in nekonvencionalen. Pisec in disident Vaclav Havel je bil tiste mrzle zime leta 1996 v svoji pisarni videti bolj kot naključni mimoidoči, kakor gost, in veliko manj kot predsednik Češke. Ker sem prihajala iz razdejane države, ki ji je vladal vedno mrki diktator, sem bila presenečena že takoj ob prihodu v predsedniško palačo na Hradčanih, saj sem se ob vstopu vanjo počutila, kakor bi vstopala v kako starinsko gledališče in ne v pomembno državno ustanovo. Ob pogledu na osamljenega dremavega vratarja, ki je »varoval« Havla, sem se spomnila ceremonialne pavlihovske garde, vseh tistih uniform, ki so dan in noč stražile hrvaškega predsednika Tuđmana. Vaclav Havel se očitno ni bal svojega ljudstva in tudi vloge češkega predsednika ni razumel kot božanskega poslanstva.

Ponosno mi je pokazal svojo sobo, ki jo je bil sam uredil, v njej pa so prevladovale police s knjigami. Manjši nered je pričal o njihovi pogosti rabi. Očarljivi 60-letnik je govoril tiho in umirjeno, o nekonvencionalnosti tega državnika pa je pričal tudi platnen hipijevski trakec na levem zapestju. Čeprav je izhajal iz ene najbogatejših čeških družin in čeprav je tudi sam postal del češke zgodovine, je bil sodoben državnik, ki mi je, obdan s knjigami in s cigareto med prsti, govoril o tegobah sodobnega časa – predvsem o nacionalizmu in medetnični nestrpnosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.