Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 51  |  Politika  |  Intervju

»V Jugoslaviji smo Slovenci razširili svoje obzorje, stopili iz zapečkarske province in se razgledali po svetu. Ali bi bilo vse to mogoče brez Tita?«

Dr. Jože Pirjevec

zgodovinar

Dr. Jože Pirjevec (1940), predavatelj zgodovine v Sloveniji in Italiji ter član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je svoje najnovejše zgodovinsko delo Tito in tovariši zasnoval v obliki literarne biografije in tako zgodovinsko dogajanje, povezano z Josipom Brozom Titom in Jugoslavijo, naredil privlačno za branje. Pirjevec na podlagi novih dokumentov kritično osvetljuje razvoj Jugoslavije v Titovem času znotraj zgodovinske logike in družbenih procesov tistega časa. Kaže se mu – država in vloga Tita v njej – tudi kot zanimiv in poučen eksperiment v razvoju neke družbe, ki ga je vredno poznati.

V svojem delu se vedno znova vračate k delu in življenju Josipa Broza Tita. V Titu in tovariših ste se ga lotili – kot je zapisala kolegica – »rembrandtovsko«. Naslikali ste ga?

Kadar pišeš biografijo, moraš prikazati čim bolj zaokroženo podobo osebnosti, ki jo portretiraš. Ne smeš se osredotočiti le na njeno politično delovanje, ampak tudi na osebno življenje, da jo zajameš v vsem njenem bistvu. To ni preprosta naloga, saj je zanjo potrebne nekaj pisateljske žilice. Sam se še nikoli nisem spoprijel z biografijo, kajti v preteklosti sem se ubadal v glavnem z diplomatsko in s politično zgodovino. Biografija pa je poseben žanr, v katerem so mojstri Angleži in Američani.

V drži anglo-ameriškega zgodovinopisja ste verjetno pričeli knjigo Tito in tovariši z navedki misli Titovih sodobnikov o njegovih očeh?

Med večdesetletnim raziskovanjem dela in lika Josipa Broza sem vedno znova naletel na pisanje diplomatov, politikov, časnikarjev o tem, kakšen je bil videti. Kar je posebej zbujalo pozornost, so bile njegove modre, pronicljive oči. Mnoge so očarale, druge odbijale ali prestrašile. Dejal sem si, da bi – tako kot v operi – za uverturo knjige zbral pričevanja o njegovih očeh in s tem že uvodoma napovedal vsebino. Zdelo se mi je, da je poglaviten v njej razmislek o Titovi osebnosti, o njegovi razklanosti med pozitivnimi, privlačnimi potezami in tistimi, ki so mračne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.