Marcel Štefančič jr.

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Film

Kuhati zgodovino

Ako sa varia dejiny, 2009
Peter Kerekes

Ščepec soli.

Ljubezen gre skozi želodec – tako je naslov popularnega kuharskega šova zakoncev Novak. Naslov češkega dokumentarca Kuhati zgodovino, v katerem vojaški chefi razkrivajo recepte, s katerimi so nahranili vojske (od Hitlerjeve do Titove), pa bi se lahko povsem mirno glasil: Vojna gre skozi želodec.

Na smrt obsojeni tik pred eksekucijo dobijo slastno, gurmansko poslednjo večerjo – za vojake, ki se znajdejo sredi vojne, je vsak obrok poslednja večerja. In če ob tem pomislite še na to, da vojakov v bitke ne moreš puščati s praznim želodcem in da je vojno nemogoče dobiti brez dobrega recepta, si lažje predstavljate, zakaj gre vojna skozi želodec in zakaj se slogan tegale dokumentarca, pikantne freske 20. stoletja, glasi: »6 vojn, 10 receptov, 60 milijonov mrtvih.« Vse te vojne so šle skozi želodec – in vsi ti vojaki niso umrli lačni. Kuharji jih še vedno hranijo. Mrtvi imajo blazen apetit. Ko umreš, najprej pomisliš na hrano.

(Kinodvor)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.