Boštjan Napotnik

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Konzum

... pa zdrav’ga!

Bazilika, Ljubljana

  • ocena: 3 / 5

Življenje vračajoča župca

Življenje vračajoča župca
© Boštjan Napotnik

Paradižnikov panin

Paradižnikov panin
© Boštjan Napotnik

Bazilika Shop & Cafe
Miklošičeva 22, Ljubljana
Tel.: 031 261 785
www.bazilika.si
Detoksikacijske kure, zajtrke in lahkotne medšihtne mimogrede prigrizke si na Miklošičevi lahko privoščite od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure.

fino:
frišnost
župe
panin s suhim paradižnikom

ne tako fino:
panin s pršutom
uniformiranost solat

Za vlaknine, antioksidante in drugo zdravje, zapakirano v obrok, boste v Baziliki odšteli kakšnih deset evrov na osebo.

Po veselodecembrskem guštanju, ki je kulminiralo s tradicionalno, z lastno ekipo pripravljeno in pokonzumirano silvestrsko-novoletno špuro, je tudi Konzumovo moštvo v prvih dneh novega leta hlastalo za kakšno frišno in lahkotno košto. Praskajoč se po še vedno rahlo otopelih sivih celicah smo se spomnili, da smo tam nekje na Miklošičevi, v prestolničnem epicentru burekov, toastov, kebabov, plesk, hot dogov, pic in drugega na ulico postreženega futra, nedavno v nekem mikrobistroju srebali zelo všečno, gosto in okusno kremno grahovo juho. »Tja pojdemo!« smo si rekli in z ekipo petih krepkih dedcev zasedli dobro tretjino kapacitet sicer bolj na bejbike ciljajočega obrata Bazilika.

Pa se nas devi za šankom, ki – pohvalno! – sproti pripravljata vse ponujene reči, od smoothiejev in frišno stisnjenih sokov do solat in paninov, nista nič ustrašili in sta v hitrem tempu pred nas začeli postavljati naročene artikle. Za začetek seveda krepek glaž aromatičnega, klorofilnega detoksikacijskega smoothieja, zmletega iz kumarice, ingverja, jabolka, mete in limone, ter gostega ananasovega zmlevka z jabolkom. Sledila je bovlica tople, babiško domačne mineštre z vsemi sortami zelenjave in sočivja, postrežena s kajlo popečenega temnega kruha, nato pa smo začeli iz na tablo napisane ponudbe izbirati sendviče in solate.

Pri slednjih sicer malo vihamo nos nad tem, da za bazo vsem, brez izjeme, dajejo kombinacijo zelene solate in rukole in da bi si simpatične kombinacije dodatkov – avokado/črne olive/koruza; čičerka/feta/češnjevci/olive ali orehi/kozji sir/hruška – zaslužile tudi kakšne vnaprej namešane dresinge in ne le – sicer dobrih – flašk jabolčnega in balzamičnega kisa ter lastnega olivnega in bučnega olja. Pri paninih smo bili zelo zadovoljni z osnovno – torej zelenjavno – bazilikino špuro, saj je bil oni s suhim paradižnikom, mocarelo, rukolo in rdečim pestom v temni štručki jako dober in okusen, b. p. je šel skozi tudi tisti s popečenimi bučkami in papriko ter parmezanom in genovskim pestom, popečenec s pršutom, sirom in svežim paradižnikom pa je bil precej brezvezen, morebiti tudi zaradi paradajzaste off-sezone. Za na pot smo si nato iz obilne samopostrežne pakirane ponudbe veganskih, bio, eko in vobče zdravih čokoladnih in sadnih tablic in prigrizkov izbrali neko še kar všečno kokosovo rezino in ugotovili, da človeku takole zdravo življenje od časa do časa čisto dobro dene.