Tjaša Zajc

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Politika  |  Intervju

Srečko Meh

Najstarejši poslanec državnega zbora (SD)

Štiri mandate ste bili velenjski župan, nato podžupan. Zakaj ste se odločili za kandidaturo v državni zbor?

In ostali člani SD v Velenju ...?

© Goran Petraševič

Štiri mandate ste bili velenjski župan, nato podžupan. Zakaj ste se odločili za kandidaturo v državni zbor?

Pri iskanju kandidata za volitve smo v stranki SD v Šaleški dolini zaradi kratkega roka iskali ljudi z veliko prepoznavnostjo, ki bi pritegnili čim več glasov. To je privedlo do moje kandidature in odločitev se je izkazala za pravilno. Sicer pa sem bil vseskozi mnenja, da župan ne more biti poslanec, ker je to preveč zahtevno.

In ostali člani SD v Velenju ...?

Seveda so bili tudi drugi predlogi, kdo bi kandidiral, pa smo ugotovili, da bi to lahko škodilo njihovi karieri, in tega nismo naredili. Predsedstvo, ki šteje 37 članov, je sklep o moji kandidaturi sprejelo soglasno.

Vaša kandidatura je zanimiva tudi zato, ker sta z Bojanom Kontičem zamenjala vlogi - on je bil dolgo poslanec in podžupan, sedaj je župan ...

Vseskozi sem menil, da župan v občini, kot je Velenje, ki ima veliko prebivalcev, ne more biti tudi poslanec. Leta 2010 sem se ob Kontičevi kandidaturi odločil, da svoje politične kariere ne nadaljujem. Ker pa je bil takrat še vedno vodja poslanske skupine SD in poslanec, je ob sebi želel nekoga, ki bi mu lahko enakovredno pomagal pri delu občinske uprave. Zato sem sprejel funkcijo podžupana in vsaj prvih šest mesecev, dokler vodenja poslanske skupine ni prepustil Dušanu Kumru, na občini zelo intenzivno sodeloval pri usmerjanju aktivnosti.

Kako ocenjujete zaplete pri sestavljanju vlade?

Ljudje na terenu zahtevajo, da v parlamentu naredimo red, saj so na volitvah nedvomno jasno povedali, da so za mandatarja določili Zorana Jankovića. Mislim, da je trenutno ravnanje nedopustno in se je treba odločiti. Moje mnenje je, da je Zoran Janković dobil mandat in bi moral ta mandat tudi izpeljati.

Tudi SD ni bila najbolj konstruktivna pri predlogu Boruta Pahorja za predsednika državnega zbora; Pahor je tudi nasprotoval koaliciji z Zoranom Jankovićem, medtem ko je bilo članstvo stranke za ...

Stranka je večinsko postavila zahtevo, da gre SD v vlado in Borut Pahor se je temu moral pokoriti. Potem smo ga prosili za kandidaturo za predsednika parlamenta. Od tam naprej je deloval konstruktivno.

V preteklem letu ste se v medijih pojavljali pri trenjih glede TEŠ 6, kot predstavnik šaleškega lobija ...

Menimo, da je TEŠ 6 predvsem gospodarski projekt, vezan tudi na Šaleško dolino. Je projekt, ki teče, za katerega država ne bo dala niti evra, ampak bo plačan iz cene električne energije, ki ne bo ne nižja ne višja. Ko sem sam govoril o šaleškem lobiju, sem govoril o prebivalkah in prebivalcih Šaleške doline, kjer ta projekt podpiramo. Zato mislim, da je treba projekt nadaljevati, in ena mojih prvih aktivnosti bo, da po predhodnem dogovoru s poslanskimi skupinami ponovno vložimo zakon o poroštvu za TEŠ. Vse poslanske skupine, ki so sedaj v parlamentu, so poroštvo podprle in mislim, da bodo besedo tudi držale.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.