Staš Zgonik

 |  Mladina 1  |  Družba

Cesta v pogubo

Lani ni bilo smrti v prometu nič manj

Slovenija je po varnosti na cesti blizu sredine evropske lestvice

Slovenija je po varnosti na cesti blizu sredine evropske lestvice
© Borut Peterlin

Leta 2007 smo po številu smrtnih žrtev na slovenskih cestah dosegli visoko številko. Umrlo je 292 ljudi. Sledile so številne poostritve prometne zakonodaje. Te so v povezavi s spreminjanjem odnosa družbe do vedenja v prometu in z izboljševanjem cestne infrastrukture imele pravzaprav izjemne učinke, saj se je število nesreč s smrtnim izidom iz leta v leto zmanjševalo za več kot 20 odstotkov. Leta 2010 je bilo po statistikah na cestah „le“ 138 smrtnih žrtev. V treh letih se je število prepolovilo. Lani se je zmanjševanje števila smrtnih žrtev ustavilo. Na cestah je umrlo 141 ljudi.

Neprimerno bi bilo na podlagi enega samega leta trditi, da se je trend upadanja ustavil in da smo pri prometni varnosti dosegli mejo, pod katero se bo zelo težko spustiti. Pri vsakem trendu je opaziti tudi občasne odmike. Direktor zavoda Varna pot Robert Štaba pri tem opozarja, da je treba številke postaviti v kontekst podatkov iz drugih evropskih držav. „Med letoma 2001 in 2007 smo bili na repu Evropske unije, zdaj pa se šele približujemo sredini evropske lestvice prometno varnih držav.“

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.