Marjan Horvat

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Svet

Maše za rešitev krvnikove duše

Poveličevanje ustaških zločinov

Ante Pavelić, vodja ustaške NDH

Ante Pavelić, vodja ustaške NDH
© www.wikipedia.org

Konec decembra, kot vsako leto po osamosvojitvi Hrvaške, so v nekaterih župnijah hrvaške katoliške cerkve pripravili spominsko mašo za Anteja Pavelića, nekdanjega ustaškega vodjo in „poglavnika“ fašistične NDH med 2. svetovno vojno. Njegov režim, znan po krutosti, v kateri je presegal celo nacistične mojstre, je dosledno izvajal politiko iztrebljanja Srbov, Judov in Romov, pa tudi protifašistično usmerjenih Hrvatov. Več sto tisoč jih je bilo pobitih v breznih in taboriščih. Največje, ki je po krutosti prekašalo nemška taborišča, je bilo v Jasenovcu, kjer je bilo po srbskih ocenah pobitih 700 tisoč pripadnikov tega naroda.

A protesti proti spominskim mašam za Pavelića in tudi zoper mlačnost dosedanjih oblasti ob oživljanju ustaštva vrha katoliške cerkve ne ganejo. Njeni duhovniki so bili sicer pomemben dejavnik ustaškega režima. Oglasil pa se je Efraim Zurof, vodja judovskega centra za iskanje nacističnih zločincev v Jeruzalemu, ki šteje 400 tisoč članov. Zanj so te slovesnosti „groba žalitev spomina na žrtve Pavelićevih grozodejstev in norčevanje iz ustaških zločinov“. Hrvaške oblasti je pozval k prepovedi takšnih slovesnosti, cerkvene voditelje pa h kaznovanju duhovnikov Vjenceslava Kujundžića in jezuitov Vjekoslava Lasića in Stanislava Kosa, ki so v Zagrebu in Splitu konec lanskega leta pripravili spominski maši za Pavelića.

Sicer pa je poveličevanje ustaštva in NDH na Hrvaškem sestavni del političnega delovanja desnice. Efraim Zurof in njegov center spremljata to dogajanje in opozarjata na nevarnost oživljanja fašistične ideologije pri naših južnih sosedih. Ko so leta 2009 nekdanji ustaši, zbrani v ultranacionalističnem Hrvaškem kulturnem gibanju, mestnim oblastem v Zagrebu predlagali postavitev Pavelićevega spomenika ob 50. obletnici njegove smrti, so v centru zapisali, da gre za „najhujši primer zgodovinskega revizionizma in skrunitev žrtev nekdanje ustaške države“. Po njihovem bi bil spomenik Paveliću v središču Zagreba „plod bolnega uma“, takšni predlogi pa po Zurofovem mnenju „jasno kažejo, da želi skrajna desnica na Hrvaškem uveljaviti svoje najbolj bolne fantazije“.

Odzivi uradne Hrvaške in cerkvenih oblasti na takšne kritike so skopi. Zvonko Franc, tiskovni predstavnik zagrebške nadškofije, je zapisal le, da ima vsak pravico zaprositi za mašo, namenjeno za rešitev duše kateregakoli človeka. Tudi hrvaški mediji se, če je le mogoče, izogibajo tej temi. Zato je po mnenju Zurofovega centra za iskanje nacističnih zločincev Hrvaška med državami, ki ne storijo dovolj za odkrivanje fašističnih zločinov. V to skupino držav sodijo med drugimi Rusija, Finska, Grčija. Pa tudi Slovenija se je znašla v tej druščini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.