Petra Tihole

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Kultura

Kulturno zategovanje pasu?

V času izrednih razmer manj denarja za kulturo

Bodo kulturne prireditve v bodoče okrnjene?

Bodo kulturne prireditve v bodoče okrnjene?
© Tjaša Zajc

Lani je odločitev vlade, da pri krčenju proračuna bistveno bolj poseže v kulturni kolač kot v druge resorje, povzročila splošno nezadovoljstvo. Oglasili so se na kulturnem ministrstvu in tudi predstavniki „kulturnih manjšin“. V Sloveniji jih zastopa društvo Asociacija, ki združuje 80 nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju umetnosti in kulture. Nezadovoljni s proračunskim rezom so se organizirali in v nekaj dneh s peticijo zbrali okoli 7000 podpisov. Rebalans proračuna naj bi kulturo najprej prikrajšal za 38 milijonov evrov, nato za 19, nazadnje jih je odškrnil „le“ 16.

Razmere pa so še naprej skrb zbujajoče. Pred volitvami so nekatere stranke omenjale, da bi razpustile ministrstvo za kulturo oziroma bi ga združile s kakim drugim ministrstvom, denimo s tistim za šolstvo in šport ali znanost. Pod najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem in njegovo Pozitivno Slovenijo, ki je takrat zgolj previdno napovedovala tesnejše povezovanje med sorodnimi resorji, se to, kot kaže, ne bo zgodilo.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.