Petra Tihole

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Kultura

Kulturno zategovanje pasu?

V času izrednih razmer manj denarja za kulturo

Bodo kulturne prireditve v bodoče okrnjene?

Bodo kulturne prireditve v bodoče okrnjene?
© Tjaša Zajc

Lani je odločitev vlade, da pri krčenju proračuna bistveno bolj poseže v kulturni kolač kot v druge resorje, povzročila splošno nezadovoljstvo. Oglasili so se na kulturnem ministrstvu in tudi predstavniki „kulturnih manjšin“. V Sloveniji jih zastopa društvo Asociacija, ki združuje 80 nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju umetnosti in kulture. Nezadovoljni s proračunskim rezom so se organizirali in v nekaj dneh s peticijo zbrali okoli 7000 podpisov. Rebalans proračuna naj bi kulturo najprej prikrajšal za 38 milijonov evrov, nato za 19, nazadnje jih je odškrnil „le“ 16.

Razmere pa so še naprej skrb zbujajoče. Pred volitvami so nekatere stranke omenjale, da bi razpustile ministrstvo za kulturo oziroma bi ga združile s kakim drugim ministrstvom, denimo s tistim za šolstvo in šport ali znanost. Pod najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem in njegovo Pozitivno Slovenijo, ki je takrat zgolj previdno napovedovala tesnejše povezovanje med sorodnimi resorji, se to, kot kaže, ne bo zgodilo.

Čaka pa nas nov rebalans proračuna za leto 2012, zato je društvo Asociacija tik pred iztekom leta spisalo še eno pismo in ga naslovilo na modrece na oblasti. Pozvalo jih je, naj ob rebalansu kulturi zagotovijo enak delež, kot so ji ga zagotovili lani. Razlog za zaskrbljenost je krčenje financ za nedavno objavljeni javni razpis za izbiro kulturnih projektov v intermedijski, uprizoritveni, likovni in glasbeni umetnosti. Glede na lansko leto je sredstev za kar 36,5 odstotka manj oziroma so jih zmanjšali s sedanjih 830 tisoč na 527 tisoč evrov. V Asociaciji opozarjajo, da bo zaradi takih potez postalo vprašljivo preživetje že tako marginaliziranih mladih umetnikov in malih nevladnih organizacij ter samozaposlenih. Skrbi jih tudi zamrznjeni denar za triletne pogodbe, ki ustvarjalcem zagotavljajo večjo varnost.

Prav tako negotova je prihodnost še enega razpisa, javnega razpisa za izbiro izvajalcev programov poklicnega usposabljanja, od katerega je odvisna prihodnost številnih programov in tistih, ki tako pridejo do zaposlitve. Program je v večjem delu odvisen od sredstev Evropske unije, kjer pa kulturni delavci prav tako opozarjajo na morebitne proračunske reze. Maja bo sprejet evropski kulturni proračun za prihodnjih sedem let in združeni evropski ustvarjalci na spletni strani http://www.wearemore.eu/ že zbirajo podpise, s katerimi želijo zagotoviti prepotrebna sredstva za ustvarjanje v prihodnjih letih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.