Borut Mekina

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Politika

Rajkova investicija v Vidmu

Ali kako se je socialni projekt izrodil v tržnega

Sprva je občina župniji prekategorizirala namembnost zemljišča. Potem jih je zaradi gradnje stanovanj za starostnike oprostila plačila komunalnega prispevka. A na koncu so hišice prodali kar na trgu. Pri preprodaji vsaj dveh enot je sodeloval tudi Rajko Janša.

Sprva je občina župniji prekategorizirala namembnost zemljišča. Potem jih je zaradi gradnje stanovanj za starostnike oprostila plačila komunalnega prispevka. A na koncu so hišice prodali kar na trgu. Pri preprodaji vsaj dveh enot je sodeloval tudi Rajko Janša.
© Tjaša Zajc

Dvaindvajset varovanih stanovanj v 12 vrstnih hišah domačini v Vidmu imenujejo »tajkunsko naselje«. Seveda ne kar tako. Sprva socialni projekt, namenjen oskrbi starostnikov, ki ga je občina s tem namenom tudi spodbujala, se je izrodil v še en tržni produkt.

Kot so nam pojasnili na občini, je lokalna župnija sprva na svojem zemljišču zgradila Dom starejših Videm - Dobrepolje, za katerega je tudi dobila koncesijo. Občina je nato del kmetijskih zemljišč v lasti župnije prekategorizirala v zazidljiva zemljišča z namenom, da bi poleg doma zgradili še individualna stanovanja oziroma hiše. Kot pojasnjuje župan Vidma Janez Pavlin, so v občini z odlokom leta 2005 območje opredelili kot »stanovanjske enote za starejše občane (varovana stanovanja) v strnjeni zazidavi 22 varovanih stanovanj«, zaradi spodbujanja socialne oskrbe pa so investitorja potem tudi oprostili plačila komunalnega prispevka.

V imenu župnije je projekt vodil tedanji občinski svetnik Jože Zakrajšek, član SDS in pred tem gradbeni direktor Zavoda sv. Terezije, ki upravlja Dom starejših. Župnija je njegovemu podjetju A. B. Z. zemljišče prodala zato, kot nam je povedal župnik Franc Škulj, da bi s tem financirali gradnjo doma starostnikov. A Zakrajšek nato zgrajenih stanovanj ni prodal ali oddal Zavodu sv. Terezije, kot to zahteva zakonodaja pri režimu varovanih stanovanj, ampak je enote preprosto prodal na trgu. Namesto da bi se v hišice vselili starejši od 65 let, za kar so bile tudi zgrajene in delno subvencionirane, so te potem prodali ali preprodali na trgu. Direktorica doma starejših Klavdija Možina nam je potrdila, da ima njihov dom namesto 22 enot sedaj v najemu le tri stanovanja. »Vse ostalo je privatno,« nam je dejala.

Če bi stanovanja prodajali v skladu z občinsko uredbo, po kateri je bil seveda Zakrajšek tudi oproščen plačila komunalnega prispevka in s čimer je občina naredila uslugo lokalni župniji s tem, ko ji je prekategorizirala kmetijsko zemljišče, bi morali stanovanja prodajati po nižjih cenah, kot so jih dobili na trgu. Pri tej preprodaji pa je sodeloval tudi Zakrajškov strankarski kolega iz bližnjega Grosuplja, Rajko Janša. Po informacijah, ki smo jih dobili, naj bi Rajko Janša tam kupil več stanovanj. Rajko Janša na to naše novinarsko vprašanje sicer ni odgovoril, ampak je zagrozil z »odvetnikom«. V zemljiški knjigi smo zasledili vsaj dve »njegovi« stanovanji, ki sta bili kupljeni na isti dan in potem preprodani. Eno je kasneje preprodal Rajko Janša, drugo pa njegova partnerica Lea Žnidaršič.

Po vrednotenju geodetske uprave so omenjena varovana stanovanja vredna nekaj več kot 30 tisoč evrov. Ker pa so jih kasneje prodajali kot tržna, smo v oglasih zasledili cene od 75 do 120 tisoč evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.