Staš Zgonik

 |  Mladina 2  |  Družba

Kemikalije pod nadzorom

Kaj zastruplja Slovence?

Onesnaženo območje nekdanje Cinkarne Celje, raziskave tam še potekajo

Onesnaženo območje nekdanje Cinkarne Celje, raziskave tam še potekajo
© Andraž Purg/Grupa

Ena od nevidnih in zato abstraktnih nevarnosti, s katerimi naj bi imeli opraviti v Sloveniji, je izpostavljenost nevarnim kemikalijam. Kot v toliko drugih primerih so tudi v tem dejanski, znanstveno pridobljeni podatki skopi. A od leta 2007 se to vendarle spreminja. Takrat je urad za kemikalije začel projekt biomonitoringa, merjenja koncentracij nevarnih kemikalij v ljudeh. Ta teden je predstavil prve izsledke.

Gre za izsledke prve faze projekta, ki je potekala med letoma 2007 in 2010, zajela pa je odrasle obeh spolov v treh slovenskih regijah, Ljubljani z okolico, Kočevju z okolico in Beli krajini. Območje Bele krajine je v okolici Semiča še vedno onesnaženo z obstojnimi organskimi onesnaževali, tako imenovanimi PCB-ji, ki so jih nekdaj uporabljali v tamkajšnji tovarni kondenzatorjev. „Rezultati kažejo, da je izpostavljenost splošnega prebivalstva strupenim kovinam (živemu srebru, svincu, kadmiju) nizka in ne pomeni tveganja za prebivalstvo na doslej preiskovanih območjih,“ so zapisali v sporočilu za javnost. Celo vsebnost PCB-jev v materinem mleku žensk iz Bele krajine, ki je bila sicer pričakovano višja kot drugod, ni presegala vrednosti, ki bi bile lahko nevarne za zdravje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.